Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Lissabon Top 10 bezienswaardigheden

Praça do Comércio. Het Paleisplein in Lissabon
Praça do Comércio. Het Paleisplein in Lissabon

De mooiste hoogtepunten van Lissabon op een rij

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving waarbij een groot deel van de stad werd verwoest. Na de ramp volgde een grootscheepse wederopbouw onder leiding van Markies De Pombal. Aan hem dankt de stad haar huidige opzet en de vele mooie gebouwen. Samen met de zon en de cultuur maakt dit van Lissabon een heerlijke stedentrip.

Castelo de Sao Jorge

Het mooiste uitzicht over Lissabon

Tip 1
Castelo de Sao Jorge in het Portugese LissabonUitzicht vanaf het Castelo de Sao Jorge: De 12e eeuwse Santa Cruz do Castelo kerk
Vanaf de dikke vestingmuren van het strategisch gelegen Castelo de São Jorge heb je een prachtig uitzicht over Lissabon. Nadat Lissabon in 1147 was heroverd op de Moren, werd het fort omgebouwd tot de residentie van de koning.
Door de grote aardbeving van 1755 werd het kasteel grotendeels verwoest. Pas in 1938 werd het gerestaureerd.
Vanaf het Castelo zie je bijvoorbeeld de dubbele torens van de romaanse Sé kathedraal, de São Vicente de Fora en de enorme koepel van de Santa Engrácia liggen. Deze kerk is met haar marmeren interieur een van de mooiste religieuze monumenten van de stad.

Een ritje met Tram 28

De leukste manier om met Lissabon kennis te maken

Tip 2
Een trammetje van lijn 28 schuifelt door de steile en bochtige straatjes van de Alfama wijk in Lissabon
Trammetje lijn 28 schuifelt door de steile en bochtige straatjes van de Alfama wijk
Lissabon heeft veel leuke bezienswaardigheden. De mooiste manier is om deze te voet en per tram (de eléctrico) te ontdekken. Enkele tramlijnen zijn al meer dan 100 jaar oud en zijn speciaal aangelegd om de steile hellingen te overbruggen of brengen je de hele stad door. Bekijk de stad door de ogen van een Lissabonner. Vooral een ritje met Tram 28 door de allersmalste en steilste straatjes van Lissabon is een attractie op zich!

Jeronimos klooster

Belém

Tip 3
Jeronimos klooster in het Portugese Lissabon Jeronimos klooster
Het klooster Mosteiro dos Jeronimos in de wijk Belém toont in al haar pracht de hoogtijdagen van de Portugese ontdekkingsreizen. Het gebouw stamt uit 1500 en werd bekostigd uit accijns over geïmporteerde specerijen, goud en edelstenen.
Het klooster herbergt een aantal bijzondere graven, waaronder die van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, dat versierd is met hemellichamen, en het graf van koning Manuel I en zijn vrouw, dat door olifanten wordt gedragen.
Voor het klooster ligt het Praca do Imerio, een groot plein.

Praça do Comércio

Het Paleisplein en de straatjes aan de Taag

Tip 4
Praça do Comércio is het paleisplein van Lissabon. Aan de ene kant ligt rivier de Taag, aan de andere kant de triomfpoort die toegang geeft tot de achtergelegen Rua Augusta en benedenstad Baixa. (Zie grote foto bovenaan deze pagina).
To het einde van de monarchie in 1910 was het koninklijke paleis en het grote paleisplein vier eeuwen lang het decor voor de belangrijke gebeurtenissen in de stad. Overigens werd het oorspronkelijke paleis, net als een groot deel van de stad, in 1755 in puin gelegd door de grote aardbeving. Maar dit nieuwe neoclassicistische gebouw werd al snel ter vervanging gebouwd.

Sintra - Koninklijk buitenverblijf

Kastelen en paleizen Lissabon

Tip 5
Koningsstadje Sintra in de omgeving van Lissabon is zeker een bezoek waard
Sintra is het plaatsje waar het Portugese koningshuis ooit haar zomerresidentie had. Een fraai stadje met mooie paleizen en kastelen en zeker een bezoek waard!

Torre de Belém

Wachtpost langs de Taag (Belem)

Tip 6
Torre de Belem aan de rivier de Taag in Lissabon
Deze Torre de Belém wachttoren aan de Taag (begin 15e eeuw) is een opvallend bouwwerk uit de Portugese Renaissance. De architect, Francisco de Arruda, heeft zich bij de bouw flink laten beïnvloeden door zijn reizen door Noord-Afrika, getuige de vele Moorse motieven die in de toren zijn verwerkt.

Piraten - In vroegere stond de toren midden in de rivier, als wachtpost tegen piraten. Door veranderingen in de loop van rivier de Taag, staat de toren tegenwoordig aan de rand van het water.

De mooiste kerken van Lissabon

Igreja São Roque

Tip 7
Kerken in Lissabon
Echte schoonheid zit van binnen en dat is bij de Igreja São Roque aan de Largo Trindade Coelho zeker het geval. De kerk, die in de tweede helft van de 16e eeuw is gebouwd, is van buiten tamelijk onopvallend, maar het interieur behoort tot de de meest bijzondere van heel Portugal.

Igreja e Mosteiro de São Vicente de Fora

De Igreja e Mosteiro de São Vicente de Fora is ontworpen door de Italiaanse architect Filippo Terzi, dezelfde architect als de eerste kerk. Deeze kerk met klooster stamt dan ook uit dezelfde periode.

Igreja da Madre de Deus

Vanwege het rijkelijk gedecoreerde interieur is een bezoek zeer de moeite waard. Goed te combineren met het Azulejo museum.

Elevador de Santa Justa

De stadslift

Tip 8
Elevador de Santa Justa in Lissabon
De klassieke Elevador de Santa Justa is een enigszins merkwaardig gebouw. De lift staat midden in de stad en brengt haar passagiers van de Baixa-wijk naar de 32 meter hoger gelegen Chiado wijk. Het karakteristieke gebouw uit 1900 is ontworpen door Raoul de Ponsard, een leerling van ingenieur Eiffel.
De ruïne naast de Elevador is de Igreja do Carmo , een kerk die tijdens de aardbeving van 1755 deels is ingestort. Tegenwoordig is in de kerk een archeologisch museum gevestigd.
Foto: De Elevador de Santa Justa in het centrum van de stad

Naar het museum in Lissabon

Ontdek een van de vele bijzondere musea

Tip 9
De luchtvaarthistorie van Portugal
De Portugese luchtvaarthistorie
Lissabon is een wereldstad en heeft een groot aanbod van musea met uiteenlopende onderwerpen en tentoonstellingen. Van theater tot tegels en van schepen tot vliegtuigen.
Regent het een dagje of is het buiten veel te heet voor de stad? Duik dan een van de vele mooie museums van Lissabon in. Aanraders zijn het Museu de Marinha en het Oceanario de Lisboa.

Of bezoek een van de vele andere attracties

Lisssabon verveelt nooit

Tip 10
De enorme Taagbrug in Lissabon verbindt beide oevers van rivier de Taag
De enorme Taagbrug in Lissabon verbindt beide oevers van de rivier
Lissabon is een stad die nooit verveelt. Het is heerlijk om door de oude wijken te slenteren, een koffie te drinken op de hoek en te genieten van het stadse leven. In Lissabon is altijd wel iets nieuws te ontdekken.
Een aantal tips die de Top 10 net niet haalden.

Jardim Agrícola Tropical

Een doodlopend straatje ergens in de Alfama buurt in het Portugese Lissabon
Deze tropische tuin behoort bij het instituut voor Tropische Wetenschappen. Je vindt er een zeldzame tropische planten en bijzondere bomen zoals de Drakenbloedboom.
Een andere zeer fraaie tuin is de Jardim Botanico da Ajuda. Ook hier vind je een uitgebreide collectie van bijzondere planten.

(Advertentie)(Advertentie)
Lissabon vakantie
Lissabon, de mooie hoofdstad van Portugal
Lissabon Top 10 bezienswaardigheden
Rondom de burcht: Alfama wijk
Bairro Alto, Chiado en Estrela
Baixa, Mouraria, Avenida en Rossio
Belém: aan de monding van de Taag
Lissabon met Tram 28
De mooiste musea van Lissabon
Sintra top 6 bezienswaardigheden
Costa de Lisboa: stranden en plaatsen rond Lissabon
Praktische informatie Lissabon en Portugal
Aanbiedingen Lissabon en Costa de Lisboa
Reisgidsen Lissabon en Portugal
Hotels Lissabon
(Advertentie)

Vissers bij rivier de Taag in het Portugese Lissabon
Vissers in de avondzon bij rivier de Taag in Lissabon. Aan de overkant van het water zie je in de verte nog net het enorme Christusbeeld staan

Christusbeeld Lissabon

Aan de overzijde van de Taag

Aan de overkant van de Taag staat op een heuvel een groot Christusbeeld. Het beeld van Jezus met gespreide armen is 28 meter hoog. Vanaf deze plaats heb je een geweldig uitzicht over de oude stad.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!