Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Krakau omgeving

  • Beelden in de Wieliczka zoutmijn in de omgeving van Krakau

    Beelden in de Wieliczka zoutmijn in de omgeving van Krakau

    Krakau omgeving

Uitstapjes in de buurt van Krakau

In de omgeving van Krakau zijn enkele bijzondere uitstapjes te maken. Zo ligt even buiten de stad de beroemde zoutmijn Wieliczka. Ook kun je het voormalige vernietigingskamp Auschwitz bezoeken. Andere plaatsen in de omgeving zijn bijvoorbeeld het Ojców National Park, met kloven en kalksteenformaties. Iets verder weg ligt Kalwaria Zebrzydowska, het 'Poolse Jeruzalem', met haar vele kerken en kapellen.

Wieliczka zoutmijn

De Wieliczka zoutmijn ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Krakau. De mijn is een paar honderd meter diep en is sinds 1978 UNESCO werelderfgoed. Tijdens de rondleiding daal je af tot ca. 65 meter waar een constant klimaat van 14°C heerst. In het onderaardse zout-labyrint kom je door zalen, langs kapellen, reliëfs en spiegelgladde meertjes. En dat allemaal uitgehakt in de zoutmijn. Overal zie je het glinsteren. Voor astma patiënten is er een ondergronds sanatorium.
De gehele mijn bestaat uit kilometers lange gangen en is tot 327 meter diep. Als sinds de 13e eeuw wordt hier zout gewonnen.
Adres: Daniłowicza 10, 32-020 Wieliczka. Web: wieliczka-saltmine.com

Auschwitz-Birkenau

Hoewel een bezoek aan Auschwitz-Birkenau als uitstapje wordt aangeprezen, is een bezoek aan het grootste nazi-vernietigingskamp een schokkende en indrukwekkende ervaring. Langs de poort met de spreuk 'Arbeit macht frei' werden meer dan een miljoen mensen, waarvan het grootste deel Joden, maar ook Sinti, Roma, krijgs- en politieke gevangenen de dood ingejaagd. Bij binnenkomst werd gekeken wie meteen vergast werd of nog geschikt was om als dwangarbeider te werken. De levensverwachting van deze laatste groep mensen in de 'Arbeidsinsatz' was negen maanden.
Adres: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim

Ojcowski Park Narodowy

Het Ojców National Park ligt een kleine 30 kilometer ten noorden van Krakau. Het is een karstgebied met kalksteenformaties, druipsteengrotten en spelonken. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. Het beste beginpunt is het dorpje Ojców. Via een wandeling kun je het klooster en de burcht Pieskowa Skała bereiken.

Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska wordt ook wel het 'Poolse Jeruzalem' genoemd. In de 17e eeuw liet de gouverneur van het gebied maar liefst 42 kerken en kapellen bouwen. Ieder jaar met Pasen wordt hier het Passiespel opgevoerd en de laatste dagen van Jezus uitgebeeld.
De Bernhardijnerkerk trekt talloze pelgrims vanwege haar wenende Maria die geneeskrachtig zou zijn.

Ongeveer 10 kilometer verderop ligt het plaatsje Wadowice. Hier werd in 1920 Karol Wojtyla geboren, beter bekend als de nog altijd populaire paus Johannes Paulus II.
Geboortehuis paus Johannes Paulus II: ul. Koncielna 4, Wadowice

Bezienswaardigheden regio rond Krakau

Zakopane

Als je wat langer in de buurt van Krakau op vakantie bent, bijvoorbeeld om te kamperen, kun je ook Zakopane bezoeken. De bergplaats ligt in het Poolse deel van het Hoge Tatra gebergte op de grens met Slowakije. Je kunt hier mooie bergwandelingen maken en ook is er een kabelbaan omhoog de bergen in. Wil je meer zien van de Hoge Tatra, dan kun je ook verder reizen naar Slowakije.

Częstochowa

Samen met Lourdes en Fatima en Loreto behoord de stad Częstochowa tot de grootste bedevaartsoorden van de Christelijke wereld. Ieder jaar bezoeken miljoenen pelgrims de Pauliner Kloosterkerk op de 'Lichte berg' in het zuiden van Polen. Aan het icoon van de Zwarte Madonna in Częstochowa worden genezende krachten toegeschreven.
Częstochowa ligt op ongeveer 130 kilometer van Krakau.

Krakau omgeving op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Polen vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!