Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz

  • De Oude Synagoge in de wijk Kazimierz in Krakau

    De Oude Synagoge in de wijk Kazimierz in Krakau

    Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz

Ontdek de Joodse wijk van Krakau

De wijk Kazimierz, in het centrum van Krakau, was in de 12de eeuw een zelfstandige stad. Maar is in de loop van de eeuwen is de plaats aan Krakau vastgegroeid. Deze voormalige Joodse wijk is een levendige en hippe wijk met galleries, restaurantjes en terrasjes. Vanuit de Oude Stad van Krakau loop je in ca. 10 minuten naar Kazimierz.

Cafe in Kazimierz, Krakau
Cafe in de levendige wijk Kazimierz, Krakau

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Kazimierz een van de grootste Joodse centra van Europa. Er waren vele synagoge's, waaronder de grootste van Polen, scholen en zwembaden. Tussen 1939 en 1944 zijn de bewoners van de wijk door de Duitse bezetters op grote schaal gedeporteerd en vermoord in de vernietigingskampen. Tegenwoordig wonen er nog maar weinig Joden in de wijk. Wel zijn de synagoges en andere gebouwen gerestaureerd en zijn er nog twee grote Joodse begraafplaatsen.
Plac Nowy was vroeger het handelscentrum. Tegenwoordig is het een studenten- en kunstenaarsbuurt.

Oude Synagoge (Stara Synagoga)

De oudste synagoge van Polen stamt uit de 15de eeuw. Hoewel de bakstenen Synagoge er niet zo uitnodigend uitziet, is het gebouw met haar hoge ribgewelven van binnen prachtig.
Behalve het gebouw kun je binnen religieuze voorwerpen en werken van Joodse schilders zien. Ook zijn er historische foto's over het leven in de wijk Kazimierz in de 19e eeuw.
ul. Szeroka 24, Krakau

Tempel Synagoge (Synagoge Tempel)

De Tempel Synagoge is misschien wel de mooiste van Krakau. Diensten vonden er niet alleen in het Hebreeuws plaats, maar ook in het Pools en Duits. Mannen en vrouwen zaten gezamenlijk in de Synagoge. Orthodoxe Joden vonden dat maar niks en spuwden als ze langs de Synagoge kwamen. De mooi versierde Tempel Synagoge wordt tegenwoordig gebruikt voor concerten en evenementen.
ul. Miodowa 24 / ul. Podbrzezie, Krakau

Krakau, Joodse begraafplaats
Een van de Joodse begraafplaatsen in Kazimierz, Krakau

Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Polen vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!