Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Krakau stedentrip (Kraków)

Krakau (Kraków) in het zuiden van Polen. Links de markthal en rechts de Bazylika Mariacka
Krakau (Kraków) in het zuiden van Polen. Links de markthal en rechts de Bazylika Mariacka

Historische stad aan de Wisła rivier

Krakau is een van de mooiste steden van Polen. De middeleeuwse binnenstad is de oorlog vrijwel ongeschonden doorgekomen en is uniek in Europa. Tegenwoordig heeft de stad, net als veel andere toeristische bestemmingen, wel een grote vijand: de toerist. Maar kun je hier doorheen kijken, of als je buiten het seizoen gaat, dan is Krakau een prachtige en voordelige bestemming voor een mooie stedentrip.

Oude Stad (Stare Miasto)

Rynek Główny is het grote plein in het hart van het historische centrum van Krakau. Rond het levendige plein vind je mooie straten met historische gebouwen, kerken en andere monumenten. De Oude Stad wordt omringd door Planty, een lintvormig park waar tot begin 19e eeuw de stadsmuren stonden. Maar ook in de wijken buiten deze groene gordel valt er van alles en nog wat te zien en te beleven, maar daarover verderop meer.

Grote Markt (Rynek Główny)

Tip 1
Rynek Główny is het middelpunt van de Oude Stad. Op het plein bevindt zich de langwerpige 100 meter lange lakenhal dat onder haar arcaden plaats biedt aan allerlei kraampjes. In de kelder van de Sukiennice kom je meer te weten over de historie van Krakau
De 70 meter hoge gotische toren op het plein is een overblijfsel van het raadhuis dat in 1820 gesloopt is.
Aan de rand van de Grote Markt staat de Bazylika Mariacka, de grote Mariakerk met haar twee torens. Deze fraaie kerk stamt uit de 13e eeuwen is prachtig versiert.

Aangrenzend aan de Grote Markt ligt Maly Rynek, de Kleine Markt.

De Koningsweg (Trakt Królewski)

Tip 2
De Oude Stad van Krakau wordt doorsneden door de Koningsweg. Over deze 2 kilometer lange Trakt Królewski kwamen de vorsten de stad binnen en reden van noord naar zuid via Plac Matejki naar de Rynek en de Wawelburcht.


Wawel, het koninklijke kasteel aan de Wisla rivier in Krakau

Wawelburcht (Pałac Królewski na Wawelu)

Tip 3
Aan de rand van de historische binnenstad, aan de Wisla rivier, staat de Koninklijke Wawelburcht. Web: wawel.krakow.pl

Barbakane

Tip 4
Barbakane is een middeleeuws bastion. Het bakstenen verdedigingswerk , met maar liefst zeven wachttorens, werd in de 15e eeuw gemaakt om de stad tegen mogelijke Turkse aanvallen te beschermen. De massieve ronde toren heeft een doorsnede van 24 meter. De muren zijn maar liefst 3 meter dik.
Barbakane is met dubbele muren verbonden met de Brama Floriańska (Florianstoren). In vroeger tijden was het een van de toegangspoorten tot de stad. Nu is het de enige van de zeven overgebleven stadstorens. De andere zijn aan het begin van de 19e eeuw bij de stadsvernieuwing verdwenenen.

Collegium Maius

Tip 5
Collegium Maius is het representatieve gebouw van de universiteit van Krakau. De geschiedenis van de universiteit gaat terug tot de middeleeuwen. De bekendste student was Nicolaas Copernicum, die met radicale nieuwe ideeën een nieuw wereldbeeld schetste.
Tijdens een rondleiding zie je de bibliotheek, de aula en andere ruimtes. Ook zie je de globe uit 1510 waarop voor de eerste keer Amerika als nieuw continent is ingetekend.
Adres: ul. Jagiellońska 15, Krakau

Muzeum Czartoryskich

Tip 6
Dame met de Hermelijn van Leonardo da Vinci is een van de topstukken van het Czartoryskimuseum in Krakau. Maar je ziet ook werken van Rembrandt, Dürer en Raphael.
Adres: ul. sw. Jana 19, Krakau. Web: Czartoryskimuseum


Krakau, synagoge
Synagoge in Kazimierz, Krakau

Kazimierz

Ontdek de oude Joodse wijk

Tip 7
Kazimierz was in de 12de eeuw een zelfstandige stad, maar is in de loop van de eeuwen aan Krakau vastgegroeid. Het is een historische wijk met veel gezellige restaurantjes en terrasjes. Vanuit de Oude Stad loop je in ca. 10 minuten de wijk binnen.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Kazimierz een van de grootste Joodse centra van Europa. Er waren vele synagoge's, waaronder de grootste van Polen, scholen en zwembaden.
Tussen 1939 en 1944 zijn de bewoners van de wijk door de Duitse bezetters op grote schaal gedeporteerd en vermoord in de vernietigingskampen.
Tegenwoordig wonen er nog maar weinig Joden in de wijk. Wel zijn de synagoges en andere gebouwen gerestaureerd en zijn er nog twee grote Joodse begraafplaatsen.

Plac Nowy was vroeger het handelscentrum. Tegenwoordig is het een studenten- en kunstenaarsbuurt.

Kazimierz


De fabriek van Oscar Schindler in Krakau
De fabriek van Oscar Schindler in Krakau

Schindlers List: de Schindler fabriek

Fabryka Emalia Oskara Schindlera

Tip 8
Het verhaal van Oscar Schindler speel zich af in de wijk Podgórze, net over de rivier even buiten het centrum. Hier ligt 'Fabryka Emalia Oskara Schindlera', de emaille fabriek van Oscar Schindler.
Gedurende de oorlog worden steeds meer joodse mensen uit het getto van Krakau gedeporteerd. Schindler neemt zoveel mogelijk van hen in dienst, om hen zo van de vernietigingskampen te redden. Hij redt hiermee de levens van zo'n 1100 mensen. Het verhaal van Schindler is door Steven Spielberg verfilmd in de Oscar winnende film ‘Schindlers List'.

Podgórze getto


Krakau tour met een klassiek Pools busje
Krakau tour naar Nowa Huta met een klassiek Pools busje

Nowa Huta

De socialistische modelstad

Tip 9
Nowa Huta ('Nieuwe staalfabrieken') is gebouwd als een socialistische modelstad. Het is een arbeidersstad met veel groen en brede straten.
Nowa Huta werd na de Tweede Wereldoorlog ontworpen en gebouwd bij een grote staalfabriek.

Nowa Huta

De Petrus en Pauluskerk in Krakau
De Petrus en Pauluskerk in Krakau"

(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!