Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Moldavië Top 10

  • De Moldavische wijnvoorraad van de Russische president Poetin

    De Moldavische wijnvoorraad van de Russische president Poetin

    Moldavië Top 10

Bezienswaardigheden en bijzondere uitstapjes

Moldavië is een bijzonder land. Vooral vanwege haar ligging en de invloeden uit de Sovjettijd. Behalve de hoofdstad is er nog veel meer te zien in het land. De Top 10 met de meest opvallende bezienswaardigheden en plekken van Moldavië die je gezien moet hebben.

Grootste wijnkelder ter wereld

Wat veel mensen niet weten is dat Moldavië prachtige wijnen produceert. Cricova Winery, even buiten hoofdstad Chisinau, heeft een van de grootste wijnkelders van de wereld. Het stelsel is 120 km lang! Je kunt er een tour doen langs de 1,25 miljoen flessen of een proeverij in een van de kelders, 100 meter onder de grond. Een bezoek is een ervaring apart!
De wijnkelders liggen net buiten de hoofdstad, op ongeveer een half uur rijden

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi is een archeologisch complex met versterkingen, grotten, ruïnes en kloosters. Het ligt op een helling aan de Raut rivier. Het Orheiul Vechi klooster is uitgehakt in de rotsen. Sommige resten zijn al duizenden jaren oud en stammen nog uit de tijd van invallende Tartaren en Mongolen.
Orheiul Vechi ligt 60 km ten noordoosten van Chisinau en 10 km ten zuidoosten van het stadje Orhei.

Tipova klooster

Het Tipova is uitgehouwen in de rotsen op de westoever van de Dnjestr rivier. Het oudste gedeelte van de klooster werd in de 11de eeuw gebouwd. De andere 2 delen van het klooster stammen uit de 14e en 15e eeuw.

Manastirea Curchi

Manastirea Curchi is een van de mooiste religieuze gebouwen van het land. Het klooster bestaat uit 5 kerken een abbey en cellen voor de monikken.
Manastirea Curchi ligt ongeveer op drie kwartier rijden van Chisinau

Saharna

Saharna is een plaatsje zo'n 110 km boven hoofdstad Chisinau. Het plaatsje is beroemd vanwege haar klooster. Pelgrims komen hier voor de voetafdruk in de rots waarvan wordt aangenomen dat deze van de Maagd Maria is. Maar het plaatsje is niet alleen interessant voor pelgrims. De natuur in de omgeving is prachtig. Je vind er watervallen (De Saharna rivier alleen al heeft er 22). De waterval bij het klooster is de beroemdste en is 10 meter hoog. De waterval heeft hier de Gipsy hole gevormd.

Chisinau

Een bezoekje aan de Chisinau, de hoofdstad van Moldavië is natuurlijk een no-brainer. De grootste stad van Moldavië biedt volop vertier en bezienswaardigheden.

Transnistrië

Het land dat niet bestaat. Of toch wel?

Transnistrië is een merkwaardig landje Het hoort bij Moldavië, maar toch ook weer niet.

Gagauziya

Gagauziya, of Gagaoezië op z'n Nederlands, is een klein autonome regio in Moldavië. Het gebied is grotendeels beïnvloed door Turkije. De bewoners waren oorspronkelijk vluchtelingen. Ze mochten zich hier vestigen op de voorwaarde dat ze Christen zouden worden. De hoofdstad van Gagaoezië is de stad Comrat.

Soroca

Soroca is altijd een strategische plaats in Moldavië geweest. Je kunt er bijvoorbeeld het 14e eeuwse kasteel bezoeken. Soroca is ook de onofficieel hoofdstad van de plaatselijke Roma gemeenschap.

Moldavië weetjes

  • Vlag - De vlag van Moldavië is een van de weinige vlaggen ter wereld (samen met Saudi-Arabie en Paraguay) waarbij de weerszijden van de vlag niet hetzelfde zijn.
  • Taal - De officiële taal van Moldavië is het Roemeens. Maar ook het Oekraiens, het Russisch en het Gagaoezisch wordt er gesproken.
  • 28m hoge fles - In Tirnauca kun je het grootste gebouw ter wereld bezoeken dat de vorm heeft van een fles. Het is het sterke drank museum dat gehuisvest is in een 28 meter hoge fles.
  • Hoogste punt - Dealul Bălăneşti is met 430 meter het hoogste punt van Moldavië

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Landschap

Het landschap van Moldavië is voornamelijk glooiend, afgewisseld met steppe-achtige vlaktes. Wilde dieren die je met en beetje geluk kunt tegenkomen zijn wilde zwijnen, herten en met en beetje geluk een wolf.

Mooie hotels

Moldavie vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!