Willemstad bezienswaardigheden

  • Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De beroemde Koningin Emma Pontonbrug verbindt Punda met Otrabanda

    Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De beroemde Koningin Emma Pontonbrug verbindt Punda met Otrabanda

    Willemstad bezienswaardigheden

De kleurrijke hoofdstad van Curaçao

Willemstad met haar beroemde pontjesbrug is de kleurrijke hoofdstad van Curaçao. De sporen van het koloniale verleden zijn mindeze unieke stad nog duidelijk te zien. De vele monumentale gebouwen laten zien dat Willemstad altijd een belangrijke handelsstad is geweest. Sinds 1997 staat de historische binnenstad op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Punda, Willemstad

Shoppen in Willemstad op Curaçao

De oudste wijk van Curaçao

In de smalle straatjes van Punda, het oudste deel van Willemstad, zijn talrijke leuke winkels te vinden. Ook de 'grote' merken zijn hier vertegenwoordigd. Dit deel van de stad is in de tweede helft van de 17e eeuw ontstaan en ligt aan de voet van Fort Amsterdam. De gevels danken hun vrolijke kleuren aan een gouverneur die zich stoorde aan de felle witte gevels. Hij liet de panden in de 19e eeuw paars, roze en oker schilderen zodat het weerkaatste zonlicht minder pijn aan de ogen zou doen.

Otrabanda

De Koningin Julianabrug verbindt Punda en Otrabanda in Willemstad op Curacao
De Julianabrug op Curacao

De overkant van de Sint Annabaai

Otrabanda is de levendige en meest kleurrijke wijk van Willemstad. Kura Holanda is het gerestaureerde Hollandse hofje. Vanuit Otrabanda heb je een mooi uitzicht op de pontonbrug en Punda aan de overzijde van het water.
Nadat in vroeger tijden Punda was volgebouwd, breidde Willemstad zich verder uit aan de overkant van de Sint Annabaai. Zo ontstond Otrabanda dat in het Papiamento aan de overkant betekent.

Julianabrug

De Julianabrug overspant de beide oevers van de Sint Annabaai in Willemstad. De enorme verkeersbrug is 55 meter hoog en werd in 1974 gebouwd.

Pietermaai en Scharloo

Rondom het waaigat ontstonden eind 1800 de buitenwijken Pietermaai en Scharloo. Vooral de rijke zakenlieden uit de stad lieten hier mooi vrijstaande huizen aan het water bouwen. In de vorige eeuw raakte vele panden in verval, maar inmiddels worden de veelal classicistische gebouwen weer volop gerestaureerd en als kantoorpand gebruikt. In schril contrast met de dure huizen staan de kleine arbeiderswoningen in de volkswijken Fleur de Marie, Sint Jago en Berg Altena (zie foto) ten noorden van Scharloo.

Arbeiderswoningen in Berg Altena in Willemstad op Curaçao
Berg Altena in Willemstad op Curaçao

Bezienswaardigheden in Willemstad

Fort Nassau in Willemstad op Curaçao
Fort Nassau in Willemstad, Curaçao

Fort Nassau

Het Fort in Willemstad is begin 1800 gebouwd en werd Fort Republiek genoemd. Tijdens de bezetting van Curaçao door de Britten, van 1807-1816, hernoemden de Britten het Fort George. Nadat Nederland het eiland weer in bezit had genomen werd het fort hernoemd naar de Koninklijke famile en heet sindsdien Fort Oranje Nassau. In 1958 werd het gebouw een restaurant.

Mikvé Israel-Emanuel Synagoge

De oudste synagoge van het westelijk halfrond is de Mikvé Israel-Emanuel Synagoge op Curaçao. In het even verderop gelegen Joods Cultureel Museum kom je meer te weten over de geschidenis en cultuur van de Joodse gemeenschap op het eiland.

Curaçao Werelderfgoed

Sinds 1997 staat het historische deel van Willemstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Willemstad is op de lijst geplaatst omdat de koloniale gebouwen tot de mooiste van het Caribisch Gebied behoren.

De markt in Willemstad op Curaçao
De markt in Willemstad is de ontmoetingsplek voor de lokale bevolking

Markt van Curaçao: Ontmoet de plaatselijke bewoners

Als je de lokale sfeer wilt proven, moet je beslist de markt bezoeken. Hoewel vrijwel alle levensmiddelen geïmporteerd worden is er een ruim aanbod aan tropische groenten en vruchten.

Willemstad op Curaçao
Willemstad, Curaçao

Willemstad bezienswaardigheden op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Curacao vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners