Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Bezienswaardigheden Willemstad, de hoofdstad van Curacao

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De beroemde Koningin Emma Pontonbrug verbindt Punda met OtrabandaWillemstad, de hoofdstad van Curaçao. De beroemde Koningin Emma Pontonbrug verbindt Punda met Otrabanda

De kleurrijke hoofdstad van Curaçao

Willemstad is de kleurrijke hoofdstad van Curacao. De sporen van het koloniale verleden zijn hier nog duidelijk te zien. De vele monumentale gebouwen laten zien dat Willemstad altijd een belangrijke handelsstad is geweest. Sinds 1997 staat de historische binnenstad op de Unesco Werelderfgoedlijst.

(Advertentie)

Shoppen in Willemstad op Curacao op de Nederlandse Antillen

Punda

De oudste wijk van Curacao

In de smalle straatjes van Punda, het oudste deel van Willemstad, zijn talrijke leuke winkels te vinden. Ook de 'grote' merken zijn hier vertegenwoordigd. Dit deel van de stad is in de tweede helft van de 17e eeuw ontstaan en ligt aan de voet van Fort Amsterdam. De gevels danken hun vrolijke kleuren aan een gouverneur die zich stoorde aan de felle witte gevels. Hij liet de panden in de 19e eeuw paars, roze en oker schilderen zodat het weerkaatste zonlicht minder pijn aan de ogen zou doen.


De Koningin Julianabrug verbindt Punda en Otrabanda in Willemstad op Curacao
De Julianabrug op Curacao

Otrabanda

De overkant van de Sint Annabaai

Otrabanda is de levendige en meest kleurrijke wijk van Willemstad. Kura Holanda is het gerestaureerde Hollandse hofje. Vanuit Otrabanda heb je een mooi uitzicht op de pontonbrug en Punda aan de overzijde van het water.
Nadat in vroeger tijden Punda was volgebouwd, breidde Willemstad zich verder uit aan de overkant van de Sint Annabaai. Zo ontstond Otrabanda dat in het Papiaments aan de overkant betekent.

Julianabrug

De Julianabrug overspant de beide oevers van de Sint Annabaai in Willemstad. De enorme verkeersbrug is 55 meter hoog en werd in 1974 gebouwd.


Arbeiderswoningen in Berg Altena in Willemstad op Curacao op de Nederlandse Antillen

Pietermaai en Scharloo

Rondom het waaigat ontstonden eind 1800 de buitenwijken Pietermaai en Scharloo. Vooral de rijke zakenlieden uit de stad lieten hier mooi vrijstaande huizen aan het water bouwen. In de vorige eeuw raakte vele panden in verval, maar inmiddels worden de veelal classicistische gebouwen weer volop gerestaureerd en als kantoorpand gebruikt. In schril contrast met de dure huizen staan de kleine arbeiderswoningen in de volkswijken Fleur de Marie, Sint Jago en Berg Altena (zie foto) ten noorden van Scharloo.


Fort Nassau in Willemstad op Curacao op de Nederlandse Antillen

Bezienswaardigheden in Willemstad

Fort Nassau

Het Fort is gebouwd begin 1800 en werd Fort Republiek genoemd. Tijdens de bezetting van Curacao door de Britten, van 1807-1816, hernoemden de Britten het Fort George. Nadat Nederland het eiland weer in bezit had genomen werd het fort hernoemd naar de Koninklijke famile en heet sindsdien Fort Oranje Nassau. In 1958 werd het gebouw een restaurant.

Mikvé Israel-Emanuel Synagoge

De oudste synagoge van het westelijk halfrond is de Mikvé Israel-Emanuel Synagoge op Curacao. In het even verderop gelegen Joods Cultureel Museum kom je meer te weten over de geschidenis en cultuur van de Joodse gemeenschap op het eiland.

De markt in Willemstad op Curacao op de Nederlandse Antillen
De markt in Willemstad is de ontmoetingsplek voor de plaatselijke bevolking

Werelderfgoed Curacao

Sinds 1997 staat het historische deel van Willemstad op de Unesco Werelderfgoedlijst. De stad is op de lijst geplaatst omdat de koloniale gebouwen tot de mooiste van het Caribisch Gebied behoren.

Markt van Curacao: Ontmoet de plaatselijke bewoners

Als je de lokale sfeer wilt proven, moet je beslist de markt bezoeken. Hoewel vrijwel alle levensmiddelen geïmporteerd worden is er een ruim aanbod aan tropische groenten en vruchten.(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!