Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Praktische reisinformatie

Genieten van de avondzon bij het water in Willemstad op Curacao
Genieten van de avondzon bij het water in Willemstad op Curacao

Vakantie Curaçao

Curaçao is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland ligt relatief dicht bij Venezuela. Hier vandaan worden veel groente, fruit en andere spullen geïmporteerd.

De onderwindse eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire worden wel de ABC eilanden genoemd. Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius, de SSS eilanden, vormen samen de bovenwindse eilanden.

Klimaat en beste reistijd

Altijd strandweer
Altijd strandweer op Curacao
Op Curaçao schijnt altijd de zon. De gemiddelde temperatuur is 27 graden. Dagen zonder zonneschijn zijn zeldzaam. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Januari is de koelste maand, maar is dan ook nog steeds aangenaam warm. In oktober is de meeste kans op regen. Curacao ligt tevens buiten het hurricane gebied. De kans op een fikse tropische storm is dan ook klein.
Het hoogseizoen op Curaçao ligt in onze wintermaanden. Vooral in de schoolvakanties kan het druk zijn en schieten prijzen omhoog.

Curaçao Praktisch

De Nederlandse AntillenStaatkundig - Sinds de nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk zijn op 10 oktober 2010 een aantal veranderingen ingetreden op Curacao. Het eiland is nu een zelfstandig land binnen het Koninkrijk.
Geld Curacao - De lokale munt was voorheen de Antilliaanse Gulden (Naf.) die gekoppeld was aan de dollarkoers. Sinds 2011 hebben Curacao en St. Maarten besloten om samen een monetaire unie te vormen met een gemeenschappelijke centrale bank en munteenheid. De gemeenschappelijke munt is de Caribische gulden.
Overigens kan je op Curacao ook gewoon met Amerikaanse Dollars terecht.
Inwoners Curacao - Het inwoneraantal van Curacao is ca. 145.000 mensen.
Oppervlakte Curacao - Curacao is ca. 60 bij 10 km groot. Het is het grootste eiland van de benedenwindse ABC eilanden.
De tijd op Curacao - Curacao heeft geen zomer- of wintertijd. Het 's winters 5 uur en 's zomers 6 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit Curacao - De netspanning op Curacao is 110V en wijkt dus af van de Nederlandse standaard.
Vliegreis naar Curacao - De vlucht naar Curacao duurt ca. 10 uur.

Taxibusje op Curacao op de Nederlandse Antillen Vervoer op Curacao - Curacao beschikt over een eigen busdienst. De bussen rijden volgens een vaste dienstregeling. Tevens zijn taxi(busjes) populair als vervoersmiddel. Wil je meer flexibiliteit, dan kun je een auto huren.
Lokale economie Curacao - De belangrijkste peilers van de economie van Curacao zijn het toerisme, de verwerking van ruwe olie en de dienstverlening. Door het tekort aan zoet water worden er weinig producten op het eiland zelf verbouwd. Wel wordt er volop gevist. Veel goederen wordt vanuit Venezuela geïmporteerd.


Onderwindse of bovenwindse eilanden?

Genieten van het mooie weer op Curacao
Genieten van het mooie weer op Curacao
Curacao ligt relatief dicht bij Venezuela waar vandaan veel groente, fruit en andere spullen worden geïmporteerd.
Vanwege de ligging zijn Aruba, Curacao en Bonaire de onderwindse eilanden en worden ook wel de ABC eilanden genoemd. Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius vormen samen de bovenwindse eilanden.

Klein Curacao

Duiken en snorkelen

Het eilandje Klein Curacao ligt een paar kilometers ten zuidoosten van Curacao. Het is ongeveer 22 km lang en slechts 750 meter breed. Nadat er op het eiland fosfaten werden gevonden, is tussen 1871 en 1913 een groot deel van het eiland afgegraven. Op het eilandje zelf is er op enkele hutjes en een vuurtoren na nauwelijks iets te zien. Het rif voor de kust is wel interessant en wordt regelmatig bezocht om te duiken en te snorkelen. Leuk weetje is dat de ster in de vlag van Curacao symbool staat voor Klein Curacao.


Altijd tijd voor een praatje
Op Curacao is er altijd tijd voor een gezellig praatje

De taal op Curacao

Papiamento, Nederlands en Engels

De officiële op Curacao is het Nederlands, maar je kunt ook in het Engels terecht. Een groot deel van de lokale bevolking spreekt ook het Papiamento. Een overzicht van de populairste reisgidsen, boeken en taalgidsen voor Curacao en de Nederlandse Antillen vind je hier.

Handige woordjes Papiamento voor je vakantie:

Bon bini - Welkom
Kon ta bai - Hoe gaat het?
Mi ta bon - Het gaat het goed
Bon día - Goedemorgen
Bon tardi - Goedenavond
Bon nochi - Goedenacht
Mi ta bai cas - Ik ga naar huis
Masha danki - Bedankt
Awa - Water
Kuminda - Eten
Hopi dushi - Het is heerlijk
Hopi friw - Het is koud
Hopi kayente - Het is heet
Hopi chiki - Het is klein
Hopi grandi - Het is groot
Kwantu - Hoeveel?
Plaka - Geld
Hopi - Veel
Tiki - Weinig
Barata - Goedkoop
Si - ja
No - Nee
Danki - Dank u
Cero - nul
Un - één
Dos - twee
Tres - drie
Cuater - vier
Cincu - vijf
Seis - zes
Siete - zeven
Ocho - acht
Nuebe - negen
Dies - tien


(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!