Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Denemarken vakantie Top 10

De Denen stammen af van de VikingenDe Denen stammen af van de Vikingen

Wat maakt Denemarken bijzonder?

Bijna vijfhonderd grote en kleine eilandjes. Een kustlijn van 7300 km. Dat alles vormt Denemarken. Er is veel moois te zien en te beleven. Kies je voor de mooiste stad, een bijzondere eiland, of toch voor dat ene mooie strand? Weet je wat? Misschien kun je ze allemaal wel bezoeken, want in Denemarken is bijna alles dichtbij. De Denemarken Vakantie Top 10 met de mooiste plaatsen en leukste uitstapjes.De gezellige Nyhavn in Kopenhagen. Langs het water van de haven zijn volop terrasjes en restaurantjes te vinden
De gezellige Nyhavn in Kopenhagen. Langs het water van de haven zijn volop terrasjes en restaurantjes te vinden

Tip 1 Kopenhagen (København)

De hoofdstad van Denemarken

Misschien hadden we wel de zeemeermin in Kopenhagen op nummer 1 moeten zetten. Het beeldje is bijna synoniem voor Kopenhagen en Denemarken. Toch hebben we Kopenhagen op 1 gezet, want de Deense hoofdstad heeft natuurlijk veel meer te bieden dan het beeldje. Kopenhagen heeft niet alleen een mooi stadscentrum, ook bijvorbeeld Tivoli en het 'waterfront' mag je niet missen. Kopenhagen is een verplichte stop tijdens je vakantie in Denemarken!

Vakantie Kopenhagen +

De spectaculaire krijtrotsen op het eiland Mon
De spectaculaire krijtrotsen op het eiland Mon

Tip 2 Krijtrotsen Mon (Møn en Møns Klint)

De krijtrotsen van het eiland Mon

Het eiland Mon is vooral bekend vanwege haar spectaculaire krijtrotsen. Maar behalve de kliffen heeft het eiland ook een mooie natuur en een aantal bijzondere bezienswaardigheden waarvan het ontstaan tot ver in de jaartelling terug gaan.

Mon Denemarken (Møn) +

Het eindeloze noordzeestrand aan de westkust van Jutland in Denemarken
Het eindeloze noordzeestrand aan de westkust van Jutland in Denemarken

Tip 3 Het eindeloze noordzeestrand

Het langste zandstrand van Denemarken

Bij Denemarken denk je misschien niet meteen aan een strandbestemming. Toch heeft Denemarken dankzij haar lange kustlijn juist op dit vlak veel te bieden. Langs vrijwel de gehele westkust van Jutland, van de Wadden tot aan het noordelijke puntje, vindt je eindeloze zandstranden die vaak ook nog eens verrassend rustig zijn.


In het plaatsje Jelling ontstond Denemarken
Het kerkje van Jelling. Op deze plaats ontstond Denemarken

Tip 4 Jelling

De geboortegrond van Denemarken

Viking Gorm de Oude stichtte vanuit Jelling de Deense natie in de 10de eeuw. Zijn zoon, Harald I, beter bekend als Blauwtand voerde het Christendom in. Aan weerszijden van de kerk, zie foto, staan 2 enorme grafheuvels. Lange tijd werd gedacht dat Gorm hier begraven lag. In de 20ste eeuw ontdekte men echter dat Gorm onder een houten kerkje lag begraven - vermoedelijk is hij door Blauwtand herbegraven. Naast de kerk staan 2 runestenen. Op de grootste (uit 983) staat 'Denemarken' voor het eerst genoemd. Vandaar dat Jelling gezien wordt als de geboorteplaats van het moderne Denemarken.


Kiten en surfen tijdens je vakantie in Denemarken
Kiten en surfen tijdens je vakantie in Denemarken

Tip 5 Actieve vakantie Denemarken

Kiten, Surfen, kanoen of zeilen

Dankzij het vele water en de wind biedt Denemarken volop mogelijkheden tot watersport. Naast zeilen en kanoë is vooral het surfen en kiten populair. Een populaire kite-spot is het Ringkobing fjord op Jutland.


De ingang van het Legoland park in Billund
De ingang van het Legoland park in Billund

Tip 6 Legoland

Wie Denemarken zegt, denkt aan Lego. Het beroemde speelgoed (Leg Godt betekent speelgoed in het Deens) werd uitgevonden in Denemarken en is samen met het Carlsberg bier misschien wel het meest bekendste export product van het land.

Legoland en andere pretparken in Denemarken +

Vikingschip in Denemarken
Vikingschip in Denemarken

Tip 7 Vikingen

Terug in de tijd

Vanuit de Nederlandse geschiedenis kennen wij de vikingen alleen maar als woeste plunderaars en moordenaars. De Denen kijken er heel anders tegen aan. Zij zien hun voorouders als moedige veroveraars. In ondermeer het Vikingmuseum in Roskilde leer je meer over de Deense kant van het verhaal en zie je oude Vikingschepen.


Het eiland Romo (Rømø) is een van de Deense Waddeneilanden
Het eiland Romo (Rømø) is een van de Deense Waddeneilanden

Tip 8 Romo (Rømø) en de Deense Wadden

Het breedste strand van Europa

De Wadden strekken zich uit van Texel tot aan het eiland Fano (Fanø) in Denemarken. Fano (Fanø) is vanuit Esjberg per veerboot bereikbaar. De beide andere Deense Waddeneilanden zijn door een strekdam verbonden met het vasteland en daardoor snel en eenvoudig te bereiken.

Vakantie Romo Denemarken (Rømø) +

Kust in Noord Denemarken
Verdwenen onder het zand...

Tip 9 Het noordelijkste puntje van Denemarken

Gevecht tussen zee en zand

Bij Grenen in het uiterste noorden van Denemarken komen Noordzee en Oostzee samen. Een smalle schuimrand toont waar de zeeën elkaar ontmoeten. De Rabjerg Mile is een 30 meter hoog duin dat rondwandeld ten zuiden van Skagen. Ook stond hier ooit ergens een kerk, maar deze is in 1795 gesloten toen het zand de kerk opslokte. Alleen de toren steekt nog boven het zand uit.


Een tentoonstelling over een Deense expeditie naar Groenland in de vorige eeuw, in Denemarken
Een tentoonstelling over een Deense expeditie naar Groenland in de vorige eeuw , in Denemarken

Tip 10 Groenland en de Faroe eilanden

De overzeese gebieden van Denemarken

Ergens ten noorden van Schotland, tussen Noorwegen en IJsland liggen de Faroer. De eilanden beschikken, net als Groenland, over een zekere mate van autonomie. De belangrijkste plaats van de eilandengroep is Torshavn, dat op het grootste eiland Streymore ligt.

Ook Groenland, het grootste eiland van Denemarken, beschikt over een zekere mate van autonomie. Wat natuur betreft had Groenland eigenlijk bovenaan de Top 10 moeten eindigen. Helaas is het niet goedkoop om naar Groenland te reizen. Vandaar dat het de hekkesluiter van de Top 10 is geworden.

Handig hotel overzicht Faroe eilanden »
Handig hotel overzicht Groenland +comments powered by Disqus


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!