Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Romo (Rømø) en de Deense Waddenkust

Vakantie op het Deense Waddeneiland Rømø
Vakantie op het Deense Waddeneiland Rømø

Deense Wadden en Jutland

De Waddenzee strekt zich uit van Texel tot aan Denemarken. Romo (Rømø¸) is het grootste en belangrijkste Deense Waddeneiland en ligt net over de grens met Duitsland. Het eiland heeft een enorm strand en is daarom populair voor allerlei strandsporten zoals strandzeilen. Romo heeft dankzij een dijk een vaste verbinding met Jutland en is daardoor met de auto eenvoudig te bereiken.

Kerkje op Romo
Kerkje op Romo

Bezienswaardigheden en leuke dingen doen Romo (Rømø)

De belangrijkste reden om Romo te bezoeken is het enorme strand en de rust (hoewel dit wel per camping verschilt). Op het brede strand is er ruimte genoeg om bijvoorbeeld te gaan strandzeilen of om in alle rust van zon en zee te genieten. Ook kun je heerlijk fietsen en wandelen op het Waddeneiland. De plaatsjes op het eiland zijn overigens vrij saai; je komt hier echt voor een actieve vakantie en het strand.


Blokarten op het enorme strand van het Deense Waddeneiland Romo (Rømø)

Strand Romo

Romo heeft een enorm breed strand. Behalve zwemmen en van de zon genieten is er volop ruimte voor kitebuggies en strandzeilers. Ook voor windsurfers is een groot gebied gereserveerd. Afgezien van de autovrije gebieden mag je met je auto het strand oprijden; vooral makkelijk voor parkeren of wanneer je met je eigen buggy of andere uitrusting het strand op wilt.

Hek van walvisbotten in het plaatsje Juvre op Romo
Hek van walvisbotten in het plaatsje Juvre, uit de tijd dat er nog volop deze dieren gejaagd werd

Walvissen

In de 18e eeuw was Romo een belangrijke uitvalsbasis voor de jacht op walvissen. Op deze dieren wordt gelukkig al lang niet meer gejaagd. Wel zijn er nog enkele stille getuigen van het verleden te zien, zoals het hek uit 1772, gemaakt van walvisbotten in het plaatsje Juvre.
In het dorpje Kirkeby herinneren de grafstenen bij de plaatselijke kerk aan de walvisvaarders die uit Groenland zijn overgebracht. In het dorp Toftum staat de Komandørgard. Het kapiteinshuis werd gebouwd in 1748.


Bootverbinding Romo en Sylt

Tussen Romo en het Duitse Waddeneiland Sylt is een geregelde veerdienst (5 - 10 keer per dag). De boot naar Sylt vetrekt vanuit de haven van Havneby op de zuidpunt van Romo. Je auto kan mee op de veerboot en de overtocht duurt 55 minuten.


Fano (Fanø)

Het Waddeneiland Fano is een populaire vakantiebestemming bij de Denen. Het eiland heeft een mooi groot strand dat uitnodigt om te paardrijden, te wandelen, te surfen en natuurlijk om van de zon te genieten. Nordby en Sønderho zijn 2 aardige plaatsjes, maar als je die gezien hebt kun je ook een dagtochtje maken naar het vasteland, en Ribe, Legoland of een van de andere parken of plaatsen op Jutland te bezoeken.


De veerboot tussen Romo en Sylt
De veerboot tussen het Deense Romo en het Duitse Waddeneiland Sylt

Deense Waddeneilanden

Overzicht van de Wadden in Denemarken

De Deense Waddeneilanden zijn achtereenvolgens Rømø, Mandø, Fanø, Langli en Koresand. Rømø en Mandø zijn met een strekdam verbonden met het vasteland van Jutland. Rømø is daardoor eenvoudig met de auto te bereiken. De dam naar Mandø is niet geasfalteerd en loopt ook nog wel eens onder. Het eiland is wel op eigen risico per auto (of per speciale bus) bereikbaar. Mando is minder toeristisch dan Romo. Fanø tenslotte is te bereiken met een veerboot vanuit de havenplaats Esjberg. De eilandjes Langli en Koresand zijn onbewoond.(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!