Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Het zuiden van Zweden

Zweden. Het land van de vele meren
Zweden. Het land van de vele meren

Götaland

In het zuidelijk deel van Zweden, het deel onder Stockholm, ligt Götaland. Landerijen, meren en mooie kusten worden afgewisseld door leuke bezienswaardigheden en historische steden.

Zuid-Götaland

Het deels glooiende Skåne en 'de Tuin van Zweden' Blekinge zijn de twee meest zuidelijke provincies van Zweden. Samen vormen ze Zuid-Götaland. Malmö, de derde stad van Zweden, is de grootste plaats en is belangrijk vanwege haar Öresund-brugverbinding met Kopenhagen in Denemarken.

Malmö

Malmö is de derde stad van Zweden en werd in de 13de eeuw gesticht. Malmö viel enkele eeuwen onder de Deense vlag, maar werd in de 17de eeuw Zweeds. Dankzij de 5km lange Öresundbrug (bekend van de serie The Bridge waarin precies op de grens op de brug een moord wordt gepleegd) heeft Malmö een goede weg- en treinverbinding met Denemarken en de rest van Europa.
De oude stad van Malmö ligt rond het Stortorget plein met daaraan het oude Rådhuset en het Residenset, de gouverneurswoning.

Malmö heeft enkele interessante musea waaronder het Moderne Museet, met een enorme 20ste eeuwse collectie (gehuisvest in een oude elektriciteitscentrale), De Malmö Konsthall, met wisselende tentoonstellingen en het Malmöhus, een oud fort.

Overige bezienswaardigheden

Naast de vele leuke plaatsjes in Götaland zijn er enkele plekken die een speciale toelichting verdienen.

Trelleborg

Trelleborgen is een reconstructie van een Vikingfort. Het fort is gebaseerd op het fort van Harald Blautand dat hier in de 10de eeuw stond.
Het hanzestadje Trelleborg is ook de moeite van een bezoek waard.
In de omgeving van Trelleborg ligt het dorpje Skegrie. Hier ligt een grafheuvel uit de steentijd.

Ales Stenar

Bij het vissersdorpje Kåseberga ligt het 67 meter lange 'stenen schip' Ales Stenar. Het is een mystieke plek bestaande uit 59 grote stenen. Vermoedelijk is het een vikinggraf of een plaats voor het occulte.

Götakanaal

Het Götakanaal tussen Stockholm en Göteborg werd in 1832 geopend. Het kanaal was belangrijk voor het vervoeren van producten als hout en ijzer. Tegenwoordig is het 'blauwe lint' zoals het kanaal ook wel wordt genoemd vooral belangrijk voor de pleziervaart.
Om de hoogteverschillen te overbruggen werden in het Götakanaal verschillende sluizen aangelegd. De Bergs Slussar bij het plaatsje Berg heeft een trap van zeven sluizen achtereen en heeft een hoogteverschil van in totaal 18 meter. Leuk om te kijken!


(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Zweden vakantie
Zweden vakantie
Stockholm Top 10
Het noorden van Zweden
Midden-Zweden
Het zuiden van Zweden
(Advertentie)


(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!