Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

St. Petersburg bezienswaardigheden

Het Aleksandr Nevski Klooster in Sint Petersburg werd gebouwd ter ere van een overwinning op de Zweden
Het Aleksandr Nevski Klooster in Sint Petersburg werd gebouwd ter ere van een overwinning op de Zweden

Bijzondere plaatsen in Sint Petersburg

De inwoners van St. Petersburg zijn trots op hun stad. En met recht, want St. Petersburg is een stad van wereldformaat. Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog 900 dagen is gevochten, is de stad nooit in handen geweest van de Duitsers en zijn alle sporen van de strijd uitgewist. Er zijn weinig wereldsteden die de vele prachtige paleizen, grachten en andere imposante monumenten en kunstschatten van St. Petersburg kunnen evenaren. In St. Petersburg komen alle Russische grootheden samen. Van Tsaren tot Lenin, van Tsjaikovski tot Gergjev en van Poesjkin tot Dostojevski. Voor een bezoek aan St. Petersburg kun je gerust een paar dagen tot een week uittrekken.

Aleksandr Nevski Klooster

Het Aleksandr Nevski Klooster in St. Petersburg
Drievuldigheids-kathedraal
Het Aleksandr Nevski Klooster is een Russisch-orthodox mannenklooster dat in 1710 werd gesticht ter ere van een lokale vorst die een veldslag tegen de Zweden had gewonnen. Peter I vond het klooster zo belangrijk dat het de titel lavra kreeg. Slechts enkele kloosters in Rusland hebben deze bijzondere titel.

Troitski sobor

Het Aleksandr Nevski Klooster in St. Petersburg
Het Nevski Klooster
De Troitski sobor, de Drievuldigheidskathedraal, heeft de vorm van een langgerekt kruis. In de iconostase (wand met iconen in de kerk) zijn kopieen van werken van Rubens en Van Dyck te zien.
De kelders van de Verkondigingskerk zijn het oudste gedeelte van het klooster. Hier liggen familieleden van de tsaar begraven.

Lazarus- en Tichvin-begraafplaats

In Parijs ligt de beroemde begraafplaats Pere Lachaise. Het is de laatste rustplaats voor beroemdheden als Chopin, Edith Piaf en Moliere. Ook St. Petersburg heeft zo'n beroemde begraafplaats. Op het kerkhof rechts van de kloostergang van het Nevski Klooster liggen op de Lazarus- en Tichvin-begraafplaats beroemdheden uit de Russische geschiedenis begraven zoals de componisten Tsjaikovski, Moessorgski en de schrijver Dostojevski.

Smolny Klooster

Het Smolny Klooster in St. Petersburg
Het Smolny Klooster
Voskressenski Novodevitsji monastyr of in het Nederlands het Opstandings- en Nieuwe Maagdenklooster is beter bekend onder de naam Smolny Klooster. In opdracht van Catharina II werd er in 1748 een begin gemaakt met de bouw van het klooster. Nadat de bouw door ruzie lange tijd stil had gelegen, werd het door een andere architect in 1832 gerestaureerd en verder afgebouwd. Je ziet dan ook barokke als classicistische elementen terug in het gebouw. Is de kathedraal van buiten rijkelijk versiert, van binnen is het gebouw bescheiden van opzet.

Oktoberrevolutie 1917

Het Smolny Instituut met het standbeeld van Lenin in Sint Petersburg
Lenin wijst de weg. Het Smolny-instituut in Sint Petersburg
Tot 1917 was het naastgelegen Smolny-instituut onderdeel van het klooster. In deze eliteschool kregen adelijke dochters een opleiding voor hun dienst aan het hof. Na de Oktoberrevolutie van 1917 werd de school gesloten en werd het Smolny Klooster gebruikt als regeringscentrum - totdat de regering in 1918 verhuisde naar Moskou, de niewe hoofdstad.
Tegenwoordig is het Smolny klooster in gebruik als concert- en tentoonstellingsruimte.

Marijinski theater

Het Marijinski theater is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste opera en ballet theaters van de wereld. In het theater (vroeger heette het het Kirov theater), zijn talloze beroemde werken van de grote Russische componisten zoals Moessorski en Tsaikovski in premiere gegaan. Concertkaartjes zijn zeer gewild en door de slechts 1620 plaatsen is het aanbod beperkt. Niettemin is het zeer de moeite waard om plaatselijk te proberen nog kaartjes te bemachtigen voor een uitvoering.

Moskouse Prospekt

Dwarsdoorsnede van de stad

De Nevski Prospect. De belangrijkste straat van St. Petersburg
De Nevski Prospect in de avondzon. De Prospect is de belangrijkste straat van St. Petersburg
De 11 kilometer lange en 60 meter brede Moskouse Prospect is de andere belangrijke straat van de stad en leidt je door verschillende wijken van Sint Petersburg. Aan de Prospekt liggen verschillende metrostations. Je hoeft dus niet de hele straat af te lopen om alle bezienswaardigheden te kunnen zien.

Joesoepov Paleis

Grigori Raspoetin de vertrouweling van de Russische tsaarLangs de Mojka gracht staat het Joesoepov Paleis. Het paleis was eigendom van de rijke Joeoepov familie. In het gele gebouw is nu een historisch museum gevestigd en herbergt een zeer fraaie neobarokke theaterzaal.

Meer mensen zullen echter geïnteresseerd zijn in het feit dat hier, in de nacht van 28 op 29 december 1916, Grigori Raspoetin werd vermoord. Raspoetin, vertrouweling van de tsaar, werd door Joesoepov en zijn vrienden gewantrouwd. Tijdens een feest werd Raspoetin eerst vergiftigd, vervolgens beschoten en tot slot in de Neva gegooid waar hij verdronk.

Witte Nachten

Nachtelijke feesten in St. Petersburg

De beste tijd om Sint Petersburg te zien is misschien wel in de de periode juni tot eind juli. Dan worden er in de stad de Witte Nachten gevierd en wordt er de hele nacht door gefeest (door de noordelijke ligging is het vrij licht in de zomernachten). Ook wanneer je geen zin hebt in feest is er genoeg te doen en kun je bijvoorbeeld een mooie zomernachtelijke boottocht over rivier de Neva maken.


(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!