Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Bezienswaardigheden omgeving St Petersburg

Pracht en praal in St. Petersburg: Tsarskoje Selo (Poesjkin)
Pracht en praal in St. Petersburg: Tsarskoje Selo (Poesjkin)

De paleizen van St. Petersburg

Niet alleen in St. Petersburg zelf, maar ook in haar nabije omgeving zijn talrijke interessante plaatsen te bezoeken waaronder de verschillende buitenverblijven van de Tsaar, Novgorod en het Ladogameer.

Petergof (Peterhof)

Zomerresidentie van de Tsaar

Aan de Finse Golf, zo'n 30 kilometer buiten St. Petersburg, ligt de Peterhof. Het spectaculaire landgoed is aangelegd als zomerresidentie van tsaar Peter de Grote en is een bezoek meer dan waard. Het beste moment om de Peterhof te bezoeken is in de zomer. Dan zijn alle fonteinen in het Nizhny park van de Peterhof in werking en laat het paleis zich van haar mooiste kant zien.

Het Grote Paleis herbergt een aantal zeer fraaie (pronk)zalen. Het paleis ligt op een natuurlijke verhoging in het park. Aan het paleis zijn in de loop van de tijd ook weer nieuwe delen aangebouwd.
In het park is de Grote Waterval de belangrijkste attractie: 64 fonteinen, talrijke beelden en 3 watervallen vormen een spectaculair waterballet.
Slot Monplaisir is het oudste gebouw op de Peterhof en staat direct aan de oever van de Oostzee. Het in Hollandse stijl gebouwde paleis biedt tegenwoordig onderdak aan Hollandse en Vlaamse meesters.
De Peterhof is ondermeer bereikbaar met een boottocht vanuit St. Petersburg


Tsarskoje Selo / Poesjkin

Het Tsarendorp

Poesjkin is een van de voorsteden van St. Petersburg. Rond 1740 liet Catharina I (de tweede vrouw van Peter de Grote) hier een groot landhuis bouwen, dat door haar dochter, Tsarina Elisabeth werd uitgebouwd tot het Grote Catharinapaleis. De Barnstenen kamer is een van de mooiste zalen van het paleis. De muren van deze zaal zijn zorgvuldig ingelegd met maar liefst 6 ton fijngeslepen barnsteen. Het barokke paleis werd gebruikt voor officiële staatsontvangsten.
Sinds 1918 wordt de plaats Poeskjin genoemd, naar de beroemde Russische dichter.


Pavlovsk in de omgeving van St. Petersburg
Het paleis in Pavlovsk

Pavlovsk

Landgoed als cadeautje

Op een paar kilometer van Tsarskoje Selo (Poesjkin) ligt Pavlovsk, een landgoed dat Catharina II in 1777 aan haar zoon, de latere Tsaar Paul I, cadeau gaf. Het paleis is geïnspireerd op een Italiaanse villa. Het landgoed bestaat uit een uitgebreid landschapspark, compleet met een riviertje, bruggetjes en een tempel.


Bezienswaardigheden rond St. Petersburg

De omgeving van Sint Petersburg heeft nog veel meer moois te bieden. Andere interessante plaatsen rond St. Petersburg zijn ondermeer het buitenverblijf Lomonosov (Oranienbaum) en het plaatsje Repino, ook aan de Finse Golf.

Lomonosov (Oranienbaum)

Dit park met haar paleizen ligt zo'n 40 km buiten de stad aan de Finse Golf. Het werd tussen 1710 en 1777 aangelegd en was eigendom van de tsaar.

Repino

Tot de inlijving bij Rusland in 1939 heette het plaatsje Repino Kuokkala en hoorde het bij Finland. Het plaatsje is vernoemd naar de schilder Ilja Repin die hier in zijn datsja zijn atelier had. In de Sovjettijd was het plaatsje een geliefde plaats onder kunstenaars.

Valaam en het Ladagomeer

Het Ladogameer ten noord-oosten van St. Petersburg is het grootste van Europa. Tot de Tweede Wereldoorlog liep de grens met het nabijgelegen Finland dwars door het meer, maar na de oorlog schoof de Russische grens een stukje naar het noorden waardoor het hele meer bij Rusland hoort. Het 27 km2 grote eiland Valaam is een religieus centrum met vele kerken, kerkjes en een oud klooster met hemelsblauwe daken.(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!