Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Tykocin

  • Het stadje Tykocin in noordoost Polen

    Het stadje Tykocin in noordoost Polen

    Tykocin

Historisch stadje met een trieste geschiedenis

Het barokke stadje Tykocin ligt in noordoost Polen. Het is een van de oudste stadjes in de regio. In het historische centrum is er een oud klooster. Ook is er een synagoge waarin tegenwoordig een museum is gevestigd. Aan de rand van het stadje, aan de Narew ligt een kasteel.

Stenen Synagoge in Tykocin , in het noordoosten van Polen
De Stenen Synagoge in Tykocin , in het noordoosten van Polen

Tiktin

De Jiddische naam voor Tykocin is 'Tiktin'. Tot de Tweede Wereldoorlog had Tykocin een grote Joodse gemeenschap. Deze gemeenschap ontstond toen de plaatselijke heerser Olbracht Gasztołd in 1522 tien Joodse families naar zijn stad haalde. Deze families waren handelaren en Gasztołd had hen nodig om de economie aan te zwengelen. Om de families naar Tykocin te lokken, kregen zij belastingvoordelen en allerlei privileges zoals het bouwen van een eigen synagoge en het hebben van een eigen begraafplaats.
In de volgende eeuwen groeide het stadje en ontstond er een bloeiende Joodse gemeenschap. Aan het einde van de achttiende eeuw begon Tykocin haar leidende handelspositie te verliezen aan de stad Białystok, dat in die tijd juist flink groeide.

In 1941 werden 1400 inwoners Tykocin door de nazi's doodgeschoten. 150 anderen werden naar het getto van Białystok gedeporteerd.
De stenen synagoge in de stad is nu een museum.

Tykocin op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Polen vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!