Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Vrijstaat Christiania Kopenhagen

Het officieuse postkantoortje van vrijstaat Christiania
Het officieuse postkantoortje van vrijstaat Christiania

Vrijheid en blijheid in Denemarken

Christiania is als een eiland in de stad. In de vrijgevochten hippiewijk van Kopenhagen wonen ongeveer negenhonderd tot duizend mensen, van jong tot oud. Ze wonen in gekraakte, verbouwde en soms zelfgebouwde huisjes. In de wijk hangt een ontspannen sfeer. De soms vreemde winkeltjes, restaurantjes en cafe's trekken jaarlijks vele toeristen.

Pusher Street

Muurschildering in Christiania in Kopenhagen
Muurschildering in Christiania
Toch is het niet allemaal 'pais en vree' in Christiania. Veel bezoekers komen ook vanwege softdrugs die op de hasjmarkt in de wijk open en bloot vanaf tafeltjes verkocht worden. Het gebruik van hasj is in Denemarken verboden en de politie grijpt soms hard in. Ook wordt er wel eens gevochten tussen handelaren.

Ontstaan van Fristaden Christiania

Vrijstad anno 1970

Gallery in Christiania in Kopenhagen
Gallery in Christiania
In 1970 kraakte een groep hippies leegstaande kazernes en andere gebouwen. Het gebied werd steeds groter en groeide uit tot een complete wijk met zelfbestuur. Christiania heeft zelfs haar eigen vlag en een poort geeft duidelijk aan waar de grens van de buurt loopt. De Deense overheid is niet echt blij met de buurt en heeft al verschillende keren gedreigd de wijk te ontruimen.

Tijdens een rechtszaak in 2009 probeerden de buurtbewoners te bewijzen dat het gebied hun eigendom is omdat ze er al meer dan 20 jaar wonen. De zaak werd verloren en ook bij het hoger beroep haalden de bewoners bakzeil. Als het aan de overheid ligt wordt de wijk omgetoverd tot en 'normale' wijk met koop- en huurhuizen. De tijd zal het leren!"You are now entering the European Union". Deze tekst op de poort bij het verlaten van Christiania benadrukt nog eens de 'onafhankelijkheid' van haar inwoners.
Meer informatie: www.christiania.org
In de regio
Kopenhagen bezienswaardigheden
Kopenhagen Top 10 uitstapjes(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!