Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Milaan Top 10

  • De Duomo in hartje Milaan

    De Duomo in hartje Milaan

    Milaan Top 10

Stedentrip Noord-Italië

Italië is een heerlijk vakantieland: Mooie landschappen, een heerlijk klimaat, prachtige steden en bovenal geweldige koffie, wijnen en eten. Wij boekten 2 goedkope tickets voor januari en gingen op onderzoek wat Milaan in de winter te bieden heeft.

Duomo

Het bekendste gebouw van Milaan

Tip 1
Als je bij halte Duomo uit de metro stapt en de trap omhoog loopt, sta je meteen op het bruisende Piazza del Duomo aan de voet van de kathedraal. Bij het zien van alle pracht en praal, snap je meteen waarom de bouw van de kathedraal, die officieel Santa Maria Nascente heet, bijna zes eeuwen duurde!
Piazza del Duomo, Milaan

Galleria Vittorio Emanuele II

Aan het Piazza del Duomo

Tip 2
Naast de kathedraal, aan hetzelfde Piazza del Duomo, ligt de Galleria Vittorio Emanuele II. De Galleria is een chique winkelgalerij met cafés, dure winkels en restaurants.
Piazza del Duomo, Milaan

Het laatste avondmaal

Leonardo da Vinci

Tip 3
Op deze beroemde schildering zien we Jezus aan tafel met zijn apostelen. Het is het moment vlak nadat Jezus zijn apostelen heeft verteld dat een van hen Jezus zal verraden. Aardig weetje is dat Da Vinci vaak door Milaan liep op zoek naar gezichten die model konden staan voor zijn schildering. Naar verluidt is Judas geïnspireerd op de prior van het klooster.
In de refter van het klooster bij de Santa Maria delle Grazie

Castello Sforzesco

Renaissancepaleis in hartje Milaan

Tip 4
Het Castello werd in 1368 gebouwd. Tegenwoordig herbergt het Castello meerdere musea.
Centrum Milaan

Navigli

De grachten van Milaan

Tip 5
Tijdens je stedentrip in Milaan mag je een bezoek aan Navigli, de wijk met grachten, zeker niet overslaan. Tot de negentiende eeuw was Navigl de havenwijk van Milaan. De grachten werdn gebruikt om goederen als kolen en zout de stad binnen te brengen, maar het Naviglio Grande werd bijvoorbeeld ook gebruikt om het marmer voor de bouw van de Duomo te vervoeren.
In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn de kanalen deels gedempt en in 1979 stopte de scheepvaart helemaal. Nu zijn van de oorspronkelijke 150 km alleen nog de Naviglio Grande en Naviglio Pavese over. Je kan er een boottochtje van ongeveer en uur maken, of lekker langs de grachten wandelen en genieten van de cafe's en terrasjes.
Navigli wijk, Milaan

San Siro Stadion

Of het Stadio Giuseppe Meazza

Tip 6
Voetballiefhebbers zullen een bezoekje aan het San Siro stadion waarderen. Het stadion is met een capaciteit van 80.000 toeschouwers een van de grootste van Europa en is vaak tot de laatste plaats uitverkocht. Heb je geen kaartje? Dan kun je ook het museum in het stadion bezoeken.
Als AC Milan thuis speelt, wordt het stadion meestal San Siro genoemd. Echter bij thuiswedstrijden van Internazionale Milan wordt de officiële naam van het stadion gevolgd:Stadio Giuseppe Meazza.
Via del Piccolomini, Milaan

Teatro alla Scala

Eén van de grootste operatheaters in Italië

Tip 7
Met componisten als Verdi, Rossini en Puccini is opera heel groot in Italië. Het Teatro alla Scala in Milaan is gebouwd op de plek waar eerst de kerk Santa Maria della Scala stond. Het opera theater werd op 3 augustus 1778 ingewijd en is een van de belangrijkste in haar soort ter wereld. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw grotendeels verwoest, maar na de oorlog is het volledig herbouwt, met behoud van haar oorspronkelijke opzet.
Het jaarlijkse operaseizoen begint altijd op 7 december, de feestdag van Sant-Ambrogio, de beschermheilige van Milaan. Kijk op de website van het theater voor de actuele voorstellingen.
Via Filodrammatici 2, Milaan

L'Arco della Pace

Boog van de Vrede

Tip 8
Deze triomfboog is opgericht als herinnering aan de overwinningen van Napoleon. De boog staat op het plein vlak bij het Parco Sempione, achter het Castello Sforzesco. Het ontwerp is gebaseerd op de Triomfboog van Septimius Severus op het Forum Romanum in Rome.
Parco Sempione, achter het Castello Sforzesco

Bosco Verticale

Het Verticale Bos

Tip 9
De wijk Porta Nuova staat vol met hypermoderne wolkenkrabbers. De meest opvallende zijn de twee woontorens die het Verticale Bos worden genoemd. Beide torens zijn respectievelijk 26 verdiepingen / 112 meter en 18 verdiepingen / 80 meter hoog. De torens zijn bekleed met allerlei bodembedekkers, struiken en heel veel bomen. De balkons zijn berekend op de last van volwassen bomen; in totaal is er een oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter groen.
Aan de Via de Castillia en de Via Confalonieri in de wijk Porta Nuovo, Milaan

Onze conclusie

Kom je om te winkelen en lekker te eten dan is Milaan een leuk weekendje weg. Kom je voor cultuur, oude gebouwen en musea, dan zijn andere steden in Italië mogelijk interessanter voor je.

Malpensa of Linate?

Race naar de Duomo

Milaan heeft maar liefst twee vliegvelden. Linate AirPort is de kleinste van de twee maar ligt wel dichter bij de stad. Malpensa is veel groter en biedt daardoor ook meer keuze in vluchten en is de goedkopere optie. Twee van onze redacteuren namen de proef op de som en gingen de wedstrijd aan wie het snelste bij de Duomo in hartje Milaan is.
Zoals gezegd is Linate de kleinste van de twee. Het vliegveld ligt dicht in de stad. Je kunt een taxi nemen of je pakt de (veel goedkopere) bus. De busreis duurt circa 45 minuten, maar dan kom je ook aan in hartje Milaan bij de Duomo.
De reis vanaf Malpensa is wat langer. Een taxirit vanaf de luchthaven is duurder dan ons vliegticket, dus besluit de redacteur om met het openbaar vervoer te gaan: eerst met de expres trein en dan nog een rit met de metro. Gelukkig is er een halte op het plein voor de Duomo!

Italie vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!