Reisgenieten - de leukste vakanties

Etna vulkaan. Uitstapje Sicilië

De Etna op SiciliëDe Etna op Sicilië

Tocht naar de top van Sicilië

Skiën op een vulkaan? Op de Etna kan het. Tot ver in het voorjaar ligt er sneeuw op de top van de grootste vulkaan van Europa. En wat is er mooier dan de top te beklimmen en dan lekker naar beneden te skiën? Maar ook in de zomer is een uitstapje naar de Etna de moeite waard. De lavastromen van deze (nog steeds) actieve vulkaan hebben indrukwekkende sporen in het landschap achter gelaten en de kraters zien er spectaculair uit.


De mooiste bezienswaardigheden Etna Sicilie
Uitzicht vanaf de Etna. In de diepte is het grote parkeerterrein halverwege de helling te zien

De Etna bezoeken

Etna Sud of Etna Nord?

De vulkaan de Etna kan zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden bezocht worden. Aan de populaire zuidkant kun je met de auto tot halverwege omhoog rijden en dan per kabelbaan verder omhoog gaan. Vanaf de slingerweg omhoog - die overigens goed te berijden is - zie je recente sporen van uitbarstingen en zie je hoe verwoestend de lavastromen kunnen zijn.

Oost- en noord hellingen

De oost- en noord hellingen bieden een andere aanblik op de vulkaan. Door de bossen oogt het veel groener en er is veel wijnbouw op deze vruchtbare helling van de Etna.

Circumetnea trein

Met de trein de voet van de vulkaan ontdekken

Rond de voet van de Etna rijdt de Circumetnea trein. De trein rijdt over een 114 km lang traject vanuit Catania en doet ondermeer Adrano, met de Saraceense brug, Bronte (waar enkele pistacheboerderijen zijn), Randazzo bij het Guriddameer en Linguaglossa aan. Vanuit Nicolosi en Zafferena kun je bijvoorbeeld naar de krater of de lavastromen wandelen.
Groene croissants pistache noten vulkaan de Etna op Sicilie
Een groene, en overigens erg smaakvolle, croissant van de Etna

Groene croissants

en andere specialiteiten van de Etna. Ideaal als culinair souvenir

Een groene croissant klinkt vies, maar op de Etna is het een aanrader. De smakelijke pistache noten van de Etna geven de de croissants een mooie felle groene kleur. Andere typische produkten van de Etna-regio zijn honing (let op de kleine lettertjes van het etiket dat de honing echt van de Etna afkomstig is) en de smaakvolle wijnen die van de druiven op de vruchtbare hellingen worden gemaakt.

Olijfolie van de Monte Etna

Het weer, ras, grondsoort en ligging maken dat iedere olijfolie weer anders smaakt. De Nocellara dell'Etna olijven worden op de Etna verbouwd. De olijven worden met de hand geoogst in de maanden november en december en vervolgens tot een smakelijke olie geperst. De groene en heldere olijfolie heeft een fruitige smaak en is heel geschikt voor een zomerse salade, over de mozarella of voor visgerechten.
Huis bedolven onder de lava van de Etna op Sicilie
Dit huis werd onder de lava bedolven tijdens een recente uitbarsting van de Etna
Etna krater Sicilie
Eén van de Etna kraters

Bedolven onder de lava

Uitbarstingen Etna - de erupties

De Etna is een van de actiefste vulkanen van West Europa en tot op de dag van vandaag zijn er regelmatig uitbarstingen. Een overzicht van recente erupties:
  • In 1928 wordt de kustplaats Mascali door de lava zwaar getroffen.
  • In de 50-er, 60-er en 70-er jaren lopen bij verschillende uitbarstingen de plaatsen Milo, Fornazzo, Zafferana en Sant Alfio groot gevaar, maar ontspringen uiteindelijk het hete vulkaan gevaar.
  • In 1979 komen 9 toeristen om het leven bij een uitbarsting.
  • Tussen 1999 - 2002 wordt Catania bedekt door een laag as. Wegen worden afgesloten.
  • In 2001 wordt het bezoekerscentrum en de Etna Sud kabelbaan verwoest door een lavastroom
  • Ook in 2006, 2007 en 2008 spuwde de Etna verschillende lavastromen uit.comments powered by Disqus
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

©Reisgenieten 2003-2017

Reisgenieten. Ieder vakantie een wereldreis!