Bookmark and Share

Stedentrip Praag, de hoofdstad van Tsjechië

De Moldau met de burcht en de St. Vituskathedraal in Praag
De Moldau met de Prager burcht en de St. Vituskathedraal

Romantische reisbestemming aan de Moldau

Als een zilverkleurig lint slingert de Moldau door Praag. De vele bruggen, waaronder de beroemde Karelsbrug, verbinden beide oevers. Op de linker rivieroever steken de Praagse burcht en de St. Vitus Kathedraal fraai boven de stad uit. Op de rechteroever van de Moldau bepalen de vele gezellige pleinen, barokke kerken en talloze andere historische gebouwen het stadsbeeld. Verder kun je in de stad heerlijk uit eten én Tsjechië is het land waar het pils is uitgevonden. Na zdraví!
Het prachtige Strahov klooster in Praag
Eén van de twee grote bibliotheken van het prachtige Strahov klooster

Bezienswaardigheden in Praag

De mooiste plekjes van de Tsjechische hoofdstad

Het oude centrum van Praag ligt verspreid over beide oevers van de Moldau. Op de linkeroever vind je de prachtige burchtwijk Hradčany en Malá strana; een groene en ruim opgezette wijk met paleizen en bijbehorende grote tuinen. Vroeger woonde hier de Praagse adel. Op de rechteroever vind je de oude stad Staré město, de Joodse wijk Josefov en de 'nieuwe' stad Nové město. 'Nieuw' klinkt wat verwarrend, want dit historische stadsdeel werd al in de 14e eeuw gesticht. Bezienswaardigheden Praag »
Praag is altijd mooi. Ook in de winter zoals hier rond de burchtheuvel
Praag is altijd mooi. Ook in de winter zoals hier rond de burchtheuvel

De Kleine Zijde en de Prager Burcht

Hradčany en Malá Strana

De Prager burcht, op de linker oever van de Moldau, steekt hoog boven de stad uit (zie grote foto boven). Hradčany en Malá Strana (De Burcht en de Kleine zijde); zijn groen en ruim opgezet. Je kunt hier urenlang heerlijk ronddwalen tussen de paleizen en de weidse parken waar vroeger de Praagse adel leefde. Praag is niet alleen in de zomer mooi, ook in de winter met sneeuw krijgt de stad een romantisch aangezicht. Omgeving Burcht »
Het oude stadsplein van Praag wordt omringd door vele fraaie barokke gebouwen
Het oude stadsplein wordt omringd door vele fraaie barokke gebouwen

Josevof en de Oude- en Nieuwe stad

Aan de oever van de Moldau

De Oude- en Nieuwe stad op de rechter rivieroever van de Moldau zijn veel stedelijker van opzet dan de hoger gelegen buurten rond de Praagse burcht. Omdat ze in een andere periode zijn gebouwd, hebben de Oude- en Nieuwe stad een geheel eigen karakter. Leuk om langs de mooie pleinen, de barokke gebouwen en de straatjes rond te dwalen of om een terrasje te pakken. Josevof en de Oude en Nieuwe stad »
De astronomische klok aan het oude stadsplein in Praag
De 500 jaar oude astronomische klok aan het oude stadsplein trekt altijd veel bekijks

Pleinen van Praag en andere mooie plekjes

In Praag vind je verschillende mooie en gezellige pleinen waar je lekker kunt flaneren of op één van de vele terrasjes kunt zitten. Ook kun je in de omliggende straten winkelen en uitgaan. De opvallendste pleinen van de stad zijn het oude stadsplein, Betlémské náměstí, náměstí Republiky en het beroemde Wenceslasplein dat meer op een brede boulevard lijkt dan op een plein.

Het Oudestadsplein in Praag
Staroměstské náměstí

Het Oude Stadsplein

Het mooiste plein van de stad

Het oude stadsplein van Praag wordt gemarkeerd door de gotische Týnkerk en het raadhuis. De 500 jaar oude astronomische klok aan het oude stadsplein trekt altijd veel bekijks. Op het hele uur komen uit de klok bewegende figuren tevoorschijn.

Het Wenceslasplein in Praag
Het Wenceslasplein

Wenceslasplein

Het plein van de revolutie

Een grote koepel van het Nationale museum van Praag markeert het Wenceslasplein. Dit langgerekte plein is welliswaar niet het mooiste van Praag, maar is vanuit historisch oogpunt wel interessant en een bezoek zeker waard. Het plein is het symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme. De roerige gebeurtenissen uit het verleden worden hier nog ieder jaar herdacht.

Praagse Loreta kerk
De Praagse Loreta kerk

Kerken Praag

Vooral veel barok!

Als je bijvoorbeeld vanaf de Burchtheuvel uitkijkt over de daken van Praag, is het opvallend hoeveel kerktorens er te zien zijn - zeker voor een land dat lange tijd communistisch is geweest. Vooral de fraaie barokkerken in Praag zijn zeker een bezoek waard. Vaak worden er ook klassieke concerten gegeven.

De prachtige 17e eeuwse Loreta kerk -met bijbehorende kapellen- is eigenlijk een copie van de Santa Casa kerk in het Italiaanse plaatsje Loreto.
Top 10 bezienswaardigheden Praag »


Leuke hotels Duitse steden

Leuke hotels Praag

Stel je eigen stedentrip samen

Sommige mensen boeken het liefst een complete stedentrip, maar je kunt natuurlijk ook profiteren van één van de vele voordelige vliegaanbiedingen en zelf een leuk hotel uitzoeken. Er is keus genoeg in Praag. Kijk hier voor een uitgebreid en actueel aanbod.
Overzicht hotels Praag »


Bezienswaardigheden Praag

Stadsdeel Hradčany

 1. Praagse Burcht, de St. Vitus­kathedraal en de oude en nieuwe burchttrappen
 2. Loretoheiligdom
 3. Koninklijke tuin
 4. Novy Svet
 5. Hradcansje namesti
 6. Radnicke schody

Stadsdeel Malá Strana

 1. Petřínheuvel
 2. Malonstranské náměstí
 3. John Lennon muur
 4. St. Nicolaaskerk
 5. Kampa eiland
 6. Maria Victoriakerk
 7. Maltézské náměstí

Oude stad (Stare Město)

 1. Oude stadsplein met de Týnkerk
 2. Gemeentehuis
 3. Kruittoren
 4. St. Jacobskerk

Nieuwe stad (Nové Město)

 1. Wenceslasplein
 2. Náměstí Republiky
 3. Raadhuis

Josefov

 1. Oude Joodse begraafplaats
 2. Joods raadhuis
 3. St. Agnesklooster
 4. Oude Nieuwe Synagoge
 5. Spaanse Synagoge