Lissabon, de mooie hoofdstad van Portugal

Het beroemde Mosteiro dos Jeronimos klooster in LissabonHet beroemde Mosteiro dos Jeronimos klooster in Lissabon

Bezienswaardigheden en de mooiste buurten

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, ligt op slechts een paar uurtjes vliegen en is dankzij haar bezienswaardigheden de perfecte stad voor een heerlijke stedentrip. Lissabon ligt aan rivier de Taag en biedt een goede mix van historie, sfeer en cultuur. Je kunt er lekker en betaalbaar uit eten en het klimaat is aangenaam. Je kan er in december nog van de zon genieten! Ook in de omgeving van Lissabon is een hoop te zien en te doen zoals de Costa de Lisboa en het verrassende plaatsje Sintra.


Praça do Comércio, het Paleisplein in Lissabon
Praça do Comércio, het Paleisplein in Lissabon

Lissabon Top 10 bezienswaardigheden

De mooiste hoogtepunten van Lissabon op een rij

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving waarbij een groot deel van de stad werd verwoest. Na de ramp volgde een grootscheepse wederopbouw onder leiding van Markies De Pombal. Aan hem dankt de stad haar huidige opzet en de vele mooie gebouwen. Samen met de zon en de cultuur maakt dit van Lissabon een heerlijke stedentrip.
Bezienswaardigheden +

Genieten van het uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge
Genieten van het uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge

Rondom de burcht: de Alfama wijk

De oudste buurt van Lissabon

De Alfama is het oudste deel van Lissabon. De wijk ligt opgebouwd tegen de burchtheuvel. De Alfama is tijdens de grote aardbeving van 1755 grotendeels intact gebleven en de ontelbare steile straatjes vormen nog steeds een waar doolhof. Als kroon op de heuvel ligt het Castelo de São Jorge. Vanaf de muren van het oude fort wordt je beloond met een schitterend uitzicht over het centrum van Lissabon, de Taag en de overkant van de rivier.
Alfama +

Assembleia da República
Assembleia da República

De wijken Bairro Alto, Chiado en Estrela

De bovenstad van Lissabon

Bairro Alto, de hoge wijk, is een van de meest schilderachtige wijken van Lissabon. Het is hier heerlijk slenteren. Als je even wilt uitblazen is er altijd wel een koffietentje of goedkoop restaurantje in de buurt. De traditionele Lissabonese levenstijl is in deze buurt nog altijd prettig voelbaar. De bovenstad is bijvoorbeeld te bereiken via Tram 28 of met een van de 'Elevadores', de liften of trammetjes die je een steile klim besparen.
Chiado is een leuke en populaire winkelbuurt met winkels zoals je die tegenwoordig in alle grote steden ziet.
Estrela en Lapa zijn de sjiekere buurten in de bovenstad van Lissabon en worden gekenmerkd door de vele mooie klassieke gebouwen.
Bairro Alto +


De wijken Baixa, Mouraria, Avenida en Rossio

De Benedenstad van Lissabon

Tegenwoordig wordt de Baixa wijk gezien als het centrum van de stad. Er zijn talrijke restaurants en winkels. De huidige vorm van de wijk, met haar rechte en brede straten, is aangelegd tijdens de grote wederopbouw, na de aardbeving van 1755 die Lissabon grotendeels in puin legde.
Baixa +

Torre de Belém, de 15e eeuwse wachttoren tegen piraten
Torre de Belém, de 15e eeuwse wachttoren tegen piraten

De wijk Belém - aan de monding van de Taag

De Portugese gouden eeuw

De wijk Belém is ontstaan in de Portugese Gouden Eeuw toen Portugal een belangrijke zeevarende natie was. De wijk is dan ook aan de monding van rivier de Taag gebouwd. Door de vele fraaie historische monumenten en musea is Belém een bezoek meer dan waard. Hoewel de wijk iets buiten het centrum van de stad ligt, zijn alle bezienswaardigheden eenvoudig te bereiken met tram, bus of trein. In Belém vind je ondermeer de Torre de Belém, een 15e eeuwse 35 meter hoge wachttoren aan de Taag, en het fraaie klooster Mosteiro dos Jerónimos uit de Gouden eeuw.
Belém +

De vliegtuighistorie van Portugal, bijeengebracht in een groot en mooi museum in Lissabon
De vliegtuighistorie van Portugal, bijeengebracht in een groot en mooi museum in Lissabon

Ontdek de mooiste musea van Lissabon. Ook voor kinderen!

Museumgids met alle leuke musea

Op cultureel gebied is er in Lissabon veel te doen. Er is een groot museumaanbod over uiteenlopende onderwerpen. Van een theatermuseum tot een Portugees tegeltjesmuseum, maar ook over de rijke scheepvaarthistorie (bijvoorbeeld de Portugese ontdekkingsreizigers) en de luchtvaartgeschiedenis van Portugal.
Museumgids +

Palácio da Pena: Pretpaleis in Sintra
Palácio da Pena: Pretpaleis in Sintra

Sintra bezienswaardigheden - Top 6

Het zomerverblijf van de Portugese koningen

Sintra is verrassend. Het plaatsje bij Lissabon staat vol met met fantastische kastelen en paleizen. Sintra ligt 30 km ten westen van Lissabon en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. De opvallende paleizen zijn stille getuigen van de rijkdom van weleer. Sintra is een aanrader om te bezoeken!
Sintra +

Strand aan de Atlantische kust bij Lissabon
Strand aan de Atlantische kust bij Lissabon

Vakantie Costa de Lisboa. Stranden en plaatsen rond Lissabon

Ideaal voor een fly-drive vakantie Portugal

De omgeving van Lissabon heeft verrassend veel te bieden. Het is een ideale bestemming voor een fly-drive vakantie. De Atlantische oceaan ligt op slechts een uurtje rijden van Lissabon. De kustlijn bestaat uit ruige kliffen, afgewisseld met mooie stranden. Langs de oceaan vind je een aantal aardige badplaatsjes zoals Estoril en Cascais.
Costa de Lisboa +

Lissabon aan de Taag. De hangbrug <em>Ponte 25 de Abril</em> (vernoemd naar de revolutie van 25 april '74 waarbij dictator Salazar werd afgezet). De brug is geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco
Lissabon aan de Taag. De hangbrug Ponte 25 de Abril (vernoemd naar de revolutie van 25 april '74 waarbij dictator Salazar werd afgezet). De brug is geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco

Praktische reisinformatie Lissabon en Portugal

Weer en verkeer, Portugese taal en tips

Praktische reisinformatie over vakantie naar Lissabon en Portugal, vervoer in de stad, het klimaat, de beste reisgidsen en een paar handige woordjes Portugees voor onderweg.
Praktische informatie +

Lissabon is een fraaie oude stad en zeker een heerlijke stedentrip waard
Lissabon is een fraaie oude stad en zeker een heerlijke stedentrip waard

Aanbiedingen Stedenreis Lissabon en vakantie Costa de Lisboa

Leuke en voordelige vakantiereizen naar Portugal

Hieronder een selectie van de grote reisaanbieders met vakanties naar Lissabon. Van vakantiehuisje tot georganiseerde rondreis. Op zoek naar iets anders? Kijk dan eens in het overzicht met last minute vakantiehuizen in Portugal.
Aanbiedingen +