Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Lissabon, de mooie hoofdstad van Portugal

Bezienswaardigheden en de mooiste buurten

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, ligt op slechts een paar uurtjes vliegen en is dankzij haar bezienswaardigheden de perfecte stad voor een heerlijke stedentrip. Lissabon ligt aan rivier de Taag en biedt een goede mix van historie, sfeer en cultuur. Lissabon is authentiek en nostalgisch. Je kunt er lekker en betaalbaar uit eten en het klimaat is aangenaam. Je kan er in december nog van de zon genieten en onder een palboom zitten! Ook in de omgeving van Lissabon is een hoop te zien en te doen zoals de Costa de Lisboa en het verrassende plaatsje Sintra.

De mooiste plaatsen in Lissabon

Lissabon Top 10 bezienswaardigheden

Lissabon Top 10 bezienswaardigheden
Praça do Comércio

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving waarbij een groot deel van de stad werd verwoest. Na de ramp volgde een grootscheepse wederopbouw onder leiding van Markies De Pombal. Aan hem dankt de stad haar huidige opzet en de vele mooie gebouwen. Samen met de zon en de cultuur maakt dit van Lissabon een heerlijke stedentrip.

Bezienswaardigheden

Rondom de burcht: Alfama wijk

Rondom de burcht: Alfama wijk
Genieten van het uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge

De Alfama is het oudste deel van Lissabon. De wijk ligt opgebouwd tegen de burchtheuvel. De Alfama is tijdens de grote aardbeving van 1755 grotendeels intact gebleven en de ontelbare steile straatjes vormen nog steeds een waar doolhof. Als kroon op de heuvel ligt het Castelo de Sao Jorge. Vanaf de muren van het oude fort wordt je beloond met een schitterend uitzicht over het centrum van Lissabon, de Taag en de overkant van de rivier.

Alfama

Bairro Alto, Chiado en Estrela

Bairro Alto, Chiado en Estrela
Assembleia da República

Bairro Alto, de hoge wijk, is een van de meest schilderachtige wijken van Lissabon. Het is hier heerlijk slenteren. Als je even wilt uitblazen is er altijd wel een koffietentje of goedkoop restaurantje in de buurt. De traditionele Lissabonese levenstijl is in deze buurt nog altijd prettig voelbaar. De bovenstad is bijvoorbeeld te bereiken via Tram 28 of met een van de 'Elevadores', de liften of trammetjes die je een steile klim besparen.

Bairro Alto

Baixa, Mouraria, Avenida en Rossio

Baixa, Mouraria, Avenida en Rossio
De Benedenstad van Lissabon

Tegenwoordig wordt de Baixa wijk gezien als het centrum van Lissabon. Hier zijn talrijke restaurants en winkels. De huidige vorm van de wijk, met haar rechte en brede straten, is aangelegd tijdens de grote wederopbouw, na de aardbeving van 1755 die Lissabon grotendeels in puin legde.

Baixa

Belém: aan de monding van de Taag

Belém: aan de monding van de Taag
Torre de Belém, de 15e eeuwse wachttoren tegen piraten

De wijk Belém is ontstaan in de Portugese Gouden Eeuw toen Portugal een belangrijke zeevarende natie was. De wijk is dan ook aan de monding van rivier de Taag gebouwd. Door de vele fraaie historische monumenten en musea is Belém een bezoek meer dan waard. Hoewel de wijk iets buiten het centrum van de stad ligt, zijn alle bezienswaardigheden eenvoudig te bereiken met tram, bus of trein. In Belém vind je ondermeer de Torre de Belém, een 15e eeuwse 35 meter hoge wachttoren aan de Taag, en het fraaie klooster Mosteiro dos Jerónimos uit de Gouden eeuw.

Belém

Lissabon met Tram 28

Lissabon met Tram 28
Tram 28 Lissabon

De leukste en makkelijkste manier om Lissabon te beleven is met tramlijn 28. Met veel gekraak rijdt het kleine gele trammetje door de nauwe en steile straten van de stad, rakelings langs oude monumenten en op centimeters afstand van geparkeerde auto's. Carreira 28 is een attractie op zich. Op een leuke en eenvoudige manier ontdek je zo de meest markante wijken en bezienswaardigheden van de stad.

Tramlijn 28

De mooiste musea van Lissabon

De mooiste musea van Lissabon
Vliegtuighistorie Portugal, bijeengebracht in een groot en mooi museum in Lissabon

Op cultureel gebied is er in Lissabon veel te doen. Er is een groot museumaanbod over uiteenlopende onderwerpen. Van een theatermuseum tot een Portugees tegeltjesmuseum, maar ook over de rijke scheepvaarthistorie (bijvoorbeeld de Portugese ontdekkingsreizigers) en de luchtvaartgeschiedenis van Portugal.

Museumgids

Sintra top 6 bezienswaardigheden

Sintra top 6 bezienswaardigheden
Palácio da Pena in Sintra

Sintra is verrassend. Het plaatsje bij Lissabon staat vol met met fantastische kastelen en paleizen. Sintra ligt 30 km ten westen van Lissabon en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. De opvallende paleizen zijn stille getuigen van de rijkdom van weleer. Sintra is een aanrader om te bezoeken!

Sintra

Costa de Lisboa: stranden en plaatsen rond Lissabon

Costa de Lisboa: stranden en plaatsen rond Lissabon
Strand aan de Atlantische kust bij Lissabon

De omgeving van Lissabon heeft verrassend veel te bieden. Het is een ideale bestemming voor een fly-drive vakantie. De Atlantische oceaan ligt op slechts een uurtje rijden van Lissabon. De kustlijn bestaat uit ruige kliffen, afgewisseld met mooie stranden. Langs de oceaan vind je een aantal aardige badplaatsjes zoals Estoril en Cascais.

Costa de Lisboa

Praktische informatie Lissabon en Portugal

Praktische informatie Lissabon en Portugal
Een trammetje in de oude binnenstad

Praktische reisinformatie over vakantie naar Lissabon en Portugal, vervoer in de stad, het klimaat, de beste reisgidsen en een paar handige woordjes Portugees voor onderweg.

Praktische informatie

Aanbiedingen Lissabon en Costa de Lisboa

Hieronder een selectie van de grote reisaanbieders met vakanties naar Lissabon. Van vakantiehuisje tot georganiseerde rondreis. Op zoek naar iets anders? Kijk dan eens in het overzicht met last minute vakantiehuizen in Portugal.

Aanbiedingen

Lissabon vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!