Reisgenieten - de leukste vakanties

Stedenreis Berlijn: voor een lang weekend er tussen uit

De indrukwekkende Brandenburger Tor, het symbool van BerlijnDe indrukwekkende Brandenburger Tor, het symbool van Berlijn

Berlijn, de nieuwe hoofdstad van Oost en West

De nieuwe hoofdstad van Duitsland is een bruisende mix van oud en nieuw, oost en west. Het niemandsland dat tot 1989 Oost- en West Duitsland scheidde, is in hoog tempo verdwenen en opgevuld met architectonische hoogstandjes. Maar behalve geschiedenis en cultuur biedt Berlijn natuurlijk veel meer! Hoogtepunten zijn natuurlijk de Berliner Dom, de Staats Oper, Checkpoint Charlie, de Gedächtniskirche en nog veel meer. Ook voor uitgaan tot in de late uurtjes of uitgebreid shoppen kun je prima in Berlijn terecht.Top 10 Bezienswaardigheden Berlijn. De mooiste hotspots van Berlijn op een rijtje
Alexanderplatz in het voormalige Oost-Berlijn

Top 10 Bezienswaardigheden Berlijn

De mooiste hotspots van Berlijn op een rijtje

Berlijn is een ruim opgezette stad en is qua oppervlakte maar liefst negen maal zo groot als Parijs. Eigenlijk zijn het 2 steden (West en Oost Berlijn) die eerst zijn samengevoegd en vervolgens verder uitgebouwd zijn met een nieuw, groots en chique centrum dat zich uitstrekt van het Potsdamer Platz tot Unter den Linden en Friedrichstrasse. De Top 10 van mooiste hotspots, bezienswaardigheden en attracties van Berlijn (en dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden). Viel Spaß!

Bezienswaardigheden +


De wijken van Berlijn. De meest interessante stadsdelen van Berlijn
Frankfurter Tor, aan het begin van de Karl Marx-Alee in de wijk Friedrichshain

De wijken van Berlijn

De meest interessante stadsdelen van Berlijn

Berlin Mitte is het grootste en meest centrale stadsdeel van Berlijn. Je vind er enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad; maar Berlijn is veel meer dan Mitte. Dankzij haar de-centrale opzet zijn er meerdere centra. Hieronder een overzicht van de andere stadsdelen.

Stadsdelen +


Bezienswaardigheden en bijzondere plekken langs de Berlijnse Muur. Op zoek naar sporen van de Duitse tweedeling
Spookstation uit de Koude Oorlog

Bezienswaardigheden en bijzondere plekken langs de Berlijnse Muur

Op zoek naar sporen van de Duitse tweedeling

Van de 43 km lange Berlijnse Muur zijn nog slechts enkele korte stukjes bewaard gebleven. De rest is door muurspechten gesloopt. In de stad laat een dubbele rij steentjes in de straat zien waar de Muur ooit liep. Het niemandsland dat ooit Oost- en West scheidde, is in rap tempo volgebouwd en winkels en straten zijn gemoderniseerd. Niettemin zijn nog volop sporen van de tweedeling te vinden. Juist daarom is Berlijn een interessante en unieke stad en ideaal voor een unieke stedentrip.

De Berlijnse Muur +


Acht verschillende muren. De Berlijnse Muur is uniek, of toch niet?
De Brandenburger Tor in 1984, toen nog Oost-Duitsland

Acht verschillende muren

De Berlijnse Muur is uniek, of toch niet?

De Berlijnse muur is welliswaar bijzonder, maar niet uniek. Nog steeds worden overal ter wereld 'IJzeren Gordijnen' gebruikt om grenzen dicht te houden. Maar ondanks bewaking, wachttorens, schijnwerpers en een gevaarlijke strook niemandsland heeft de Berlijnse Muur wel laten zien dat er altijd vindingrijke mensen zijn die op een of andere manier de grens weten over te steken. Foto rechts: Oost-Duitse grenswachten inspecteren de Muur in Berlijn. Op de voorgrond de lege strook niemandsland. De foto is begin jaren '80 gemaakt.

8 verschillende muren +


Een korte geschiedenis van Berlijn. Het verhaal achter de historie van de hoofdstad van Duitsland
Een blik over De Muur in 1984. De lege vlakte is het Niemandsland. Rechts is nog net de Televisietoren op het Alexanderplatz in Oost Berlijn te zien

Een korte geschiedenis van Berlijn

Het verhaal achter de historie van de hoofdstad van Duitsland

De Tweede Wereldoorlog en de ruim 40 jaar dat Duitsland opgedeeld was in een Sovjet-Unie gericht Oost-Duitsland (DDR) en een westers georiënteerd West-Duitsland (BRD), heeft diepe sporen achtergelaten in Berlijn. Deze geschiedenis proef je overal in de stad! De verschillen zijn niet alleen cultureel en economisch, maar ook architectonisch. Sinds de Wende in 1989 worden de open ruimtes van het grensgebied weer bebouwd en smelten West- en Oost Berlijn weer samen.

Korte geschiedenis +


Museumgids Berlijn. Overzicht met de mooiste musea. Van Oudheden tot Ostalgie. Van nederzetting aan de Spree tot hedendaagse kunst
Een Trabant in de Story of Berlin

Museumgids Berlijn. Overzicht met de mooiste musea

Van Oudheden tot Ostalgie. Van nederzetting aan de Spree tot hedendaagse kunst

Berlijn heeft een eindeloos aanbod van goede en uiteenlopende musea. Ze allemaal bezoeken is onmogelijk want het zijn er meer dan 170. Hieronder worden de meest interessante Berlijnse musea uitgelicht. Voor de grotere musea kun je vaak al van te voren tickets kopen via het internet. Dit scheelt je wachten bij de kassa.

Museumgids Berlijn +


Bekende Berlijners. Overzicht beroemde inwoners Berlijn
Checkpoint Charlie

Bekende Berlijners

Overzicht beroemde inwoners Berlijn

Berlijn heeft talrijke beroemdheden voortgebracht. Een overzicht van Ampelmännchen, via Marlene Dietrich en ijsbeer Knut tot Albert Einstein.

Bekende Berlijners +


DDR Kwis: 10 vragen over voormalig Oost-Duitsland. Ostalgie, Socialisme en De Muur
DDR Museum en restaurant

DDR Kwis: 10 vragen over voormalig Oost-Duitsland

Ostalgie, Socialisme en De Muur

25 jaar na de val van de Muur en voorafgaand aan je vakantie naar Berlijn, wordt het hoogste tijd om te testen wat jij (nog) weet over het voormalige Oost-Duitsland, Ostalgie (de hang naar de vroegere DDR-tijd) en de val van het IJzeren Gordijn. Test je kennis op het gebied van muziek, sport, auto's en andere weetjes over de 'socialistische heilstaat', de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).

DDR Kwis +


Berlijn praktische informatie. Auto, trein of vliegtuig?
De S-Bahn brengt je razendsnel door heel Berlijn

Berlijn praktische informatie

Auto, trein of vliegtuig?

Op slechts een paar honderd kilometer over de Nederlandse grens ligt Berlijn: een wereldstad van formaat. Deze fantastische stedenbestemming is zowel per trein, vliegtuig als de auto eenvoudig en snel te bereiken. Daarnaast heeft Berlijn een enorm aanbod van leuke en voordelige hotels.

Praktische informatie +


Straatartiest op het Pariser platz, bij de Brandenburger Tor in Berlijn
Straatartiest op het Pariser platz, bij de Brandenburger Tor

Tip! Unter den Linden

De beroemde Allee van Berlijn

Rond Unter den Linden, de bekendste Allee van Duitsland, zijn de belangrijkste monumenten van Berlijn te vinden zoals de Brandenburger Tor, de Reichstag, het Forum Fridericianum, Gendarmenmarkt en het museuminsel waar de beste musea van Berlijn zijn te vinden. De meest interessante buurten van Berlijn +
Checkpoint Charlie Berlijn
Checkpoint Charlie - ooit de zwaarst bewaakte grensovergang

Tip! Checkpoint Charlie en De Muur

De bekendste grenspost van Duitsland en andere plekken langs het IJzeren Gordijn

Het is bijna onvoorstelbaar dat Berlijn ooit door een muur in tweeën werd gedeeld. Van de oorspronkelijke grensovergang tussen Oost en West is weinig over, maar toch is grenspost Checkpoint Charlie een bijzondere plek en daarom een verplichte stop bij een bezoek aan Berlijn. Uiteraard zijn er nog veel meer plaatsen waar je sporen van de Berlijnse Muur tegenkomt. Een overzicht met historische plaatsen langs de Berlijnse Muur +

©Reisgenieten 2003-2017

Reisgenieten. Ieder vakantie een wereldreis!