Egypte vakantie: Zon, strand, cultuur, actief of allemaal?!

Ontdekkingsreis Egypte - 'volg de windrichtingen'

In Egypte volg je gewoon de windrichtingen, vertelt de oude man in het koffiehuis. Ga naar het noorden voor de piramides en de drukte van Caïro. Volg de Nijl naar het zuiden en ga terug in de tijd naar de farao's. Het westen biedt je het avontuur en de mystiek van de oneindige Sahara... En in het oosten vind je het paradijs: De Rode Zee met schitterende koralen, vissen en geheimzinnige wrakken. Duiken en snorkelen is hier net een sprookje en de zonovergoten stranden zijn geliefd bij iedere zonaanbidder.

De mooiste plaatsen in Egypte

Mooiste bezienswaardigheden Egypte

Mooiste bezienswaardigheden Egypte
Kamelen zijn al duizenden jaren de meest betrouwbare vervoermiddelen in de woestijn

De meeste mensen gaan op vakantie naar Egypte vanwege de zon. Maar een bezoek aan Egypte is niet compleet zonder de bijzondere schatten uit het oude Egypte te hebben gezien. 5 top tips met de mooiste hotspots van Egypte.

Bezienswaardigheden

Caïro bezienswaardigheden

Caïro bezienswaardigheden
Egyptenaar bij een van de ontelbare bezienswaardigheden in zijn land

De hoofdstad van Egypte kent een rijke historie die terug gaat tot 973 toen Al-Qahira gesticht werd. In 1922 werd Caïro de hoofdstad van Egypte. Inmiddels wonen al meer dan 17 miljoen mensen in deze snel uitdeiende megastad. Bezienswaardig zijn onder andere de Amr-moskee, de oudste moskee van Afrika (10de eeuw) en de Sultan Hasan moskee uit de 14e eeuw. Absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de piramides van Gizeh en de sfinx aan de rand van de Caïro.

Cairo

De Nijl: varen langs de Oudheid

De Nijl: varen langs de Oudheid
Een Feloeka zeilschip op rivier de Nijl

Het maken van een cruise is een leuke en comfortabele manier om de vele tempels en andere bouwwerken uit de Egyptische oudheid te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden staan immers langs de Nijl, de levensader van Egypte. Maar ook zonder schip laten de vele architectonische kunststukjes uit het antieke Egypte zich makkelijk bezoeken. Vanuit vrijwel alle toeristenplaatsen worden één of meerdaagse excursies aangeboden.

Plaatsen langs de Nijl

Oude Egypte: Luxor, Thebe, Karnak en het Koningsdal

Oude Egypte: Luxor, Thebe, Karnak en het Koningsdal
De dodentempel van koningin Hatsjepsoet ligt aan de voet van een spectaculaire rotswand

Het huidige Luxor is gebouwd op de grondvesten van Thebe, de hoofdstad van het 'Nieuwe Rijk' (1550 - 1069 v. Chr.). Aan de overkant van rivier de Nijl, daar waar de zon ondergaat, bevindt zich de 'dodenstad' van Thebe. Op deze westoever bevinden zich monumenten als de Tempel van Hatsjepoet, het Koningsdal, het Koninginnendal en de Memnonkolossen. In Luxor zelf bevinden zich de Tempels van Karnak, de Luxortempel en het Luxormuseum.

Luxor & Karnak

Dal der Koningen Luxor

Dal der Koningen Luxor
Het Koningsdal bij Luxor stamt uit de tijd van het Nieuwe Egyptische Rijk. In het dal zijn vele farao's begraven waaronder Toetanchamon

Het Koningsdal bij Luxor stamt uit de tijd van het Nieuwe Egyptische Rijk. In het dal zijn vele farao's begraven waaronder Toetanchamon. Het dal is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte.

Dal der Koningen

Bezienswaardigheden in de Sinaï

Bezienswaardigheden in de Sinaï
Bedoeïnen in de woestijn

Ingeklemd tussen de Golf van Akaba, de Rode- en Middelandse Zee en de grens met Israel ligt voor zover het oog rijkt een onherbergzame woestijn: de Sinaï. De Sinaïwoestijn beslaat een gebied twee keer zo groot als Nederland.

De Sinaï

Zon, strand, Rode zee

Zon, strand, Rode zee
Onderwaterwereld van de Rode Zee

De Rode Zee kust van Egypte loopt van de Sinaï in het noorden tot het 1250 kilometer verderop gelegen Sudan in het zuiden. De Rode Zee staat bekend om haar helderblauwe water en de fraaie onderwaterwereld. De koraalriffen en wrakken op de zeebodem zijn erg populair onder duikers. Het gedeelte rondom Hurghada wordt ook wel de Rode Zee Riviera genoemd.

Rode Zee / Duiken

Tips en praktische informatie Egypte vakantie

Tips en praktische informatie Egypte vakantie
Kamperen op z'n Egyptisch: een modern vakantiepark met eco tenten bij de Rode Zee

Slechts 5% van het 1.000.000 km² grote land oppervlakte van Egypte is geschikt om te wonen. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn met zand, steen en droge bergen. De meeste mensen wonen langs de rivier de Nijl waarvan het water wordt gebruikt om de oevers te irrigeren. Voor toeristen zijn Caïro, de historische plaatsen in het stroomgebied van de Nijl en de Rode Zee kust het meest interessant.

Praktische informatie


Verreweg het grootste deel van Egypte is onherbergzaam woestijn gebied

Kattaradepressie en de Witte Woestijn

Het onherbergzame westen van Egypte

In de woestijn, diep in de Egyptische woestijn richting buurland Libië, bevindt zich de Kattaradepressie, één van de laagst gelegen gebieden van Afrika. Ten zuiden hiervan ligt de White Dessert. Bijzonder aan deze Witte Woestijn zijn de door erosie gevormde kalksteen-formaties. Deze liggen tussen de Farafra en de Bahriyah oases.

De oase van Siwa

Tegen de grens van Libië, in het uiterste westen van Egypte, ligt de oase van Siwa. Dankzij de 250 waterbronnen is Siwa een groene parel en staat het in schril contrast met de grote en gevaarlijke zandduinen van de nabijgelegen woestijn. Naast de palmen en olijfbomen is de oase bekend door de vele fruitbomen en levert Siwa exotische vruchten als dadels, vijgen, limoenen en granaatappels.

Walvisvallei

Wadi el-Hitan, de Walvisvallei, ligt op 150 km van Caïro. In 1936 werden hier midden in de woestijn bijzondere versteende resten van walvissen gevonden. De fossielen bleken zo'n 40 miljoen jaar oud te zijn. Nu is deze plek beschermd gebied. Wel kun je het bezoeken om de oerwalvissen te bewonderen.

El Alamein/ Tweede Wereldoorlog in Egypte

Aan de Middellandse Zeekust, op zo'n 250 kilometer van Cairo, ligt El Alamein. Het plaatsje is beroemd geworden door een grote veldslag, eind 1942. Nadat een eerdere veldslag mislukt was, wisten de Geallieeerden hier in november '42 een grote overwinning te boeken op de Duitsers. De overwinning was een keerpunt in de oorlog in Noord Afrika. Hiermee stelden de Geallieerden het Suez kanaal veilig en daarmee ook de toegang tot de olievelden in het Midden-Oosten.

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Detail in het graf van Toetanchamon
Detail in het graf van Toetanchamon
Detail in het graf van Toetanchamon

Egypte bezienswaardigheden

De meeste mensen gaan op vakantie naar Egypte vanwege de zon. Maar een bezoek aan Egypte is niet compleet zonder een keer in je levende de bijzondere schatten uit de Oudheid gezien te hebben.

Piramides van Gizeh
De laatste van de 7 wereldwonderen.
Dal der Koningen
Waar Toetanchamon en vele andere farao's begraven zijn.
Karnak
Abu Simbel

Nijl Cruise in Egypte

Nijl Cruise

Bezoek de historische plaatsen langs de Nijl

Al duizenden jaren lang is rivier de Nijl dé levensader van Egypte. Het hele bestaan van Egypte is rond deze rivier ontstaan. Tot op de dag van vandaag liggen alle landbouwgronden en de belangrijkste steden langs rivier de Nijl. Eén van de manieren om Egypte te ontdekken is dan ook door het maken van een luxe riviercruise langs alle hoogtepunten uit de tijd van de oude Egyptenaren. Langs de Nijl +

Het oude Egypte

3 tijdperken van de farao's

De tijd van de farao's beslaat maar liefst 30 dynastieën en wordt opgedeeld in verschillende periodes:

Oude Rijk

De vroegste periode, het zogeheten Oude Rijk, duurde van 2660 to 2160 v. Chr.. In deze periode werden de grote piramides bij Cairo in het noorden van Egypte gebouwd.

Midden Rijk

Tijdens het Midden Rijk, van 2040 tot 1785 voor Chr., verschoof de macht naar Thebe in het centrum van het land. De Farao;s werden niet langer in piramides begraven, maar in het Koningsdal bij Luxor.

Nieuwe Rijk

De periode tussen 1552 tot 1070 voor Chr. wordt het Nieuwe Rijk genoemd.

Waterpijp

Lokale gebruiken Egypte

Potje Domino - De Koffieshop is dé ontmoetingsplaats van de lokale bevolking. Loop eens binnen om koffie of iets anders te drinken en speel een razendsnel potje domino met andere gasten.
Waterpijp - Appel, Kiwi of een andere smaak? Probeer eens de Waterpijp. Gewoon doen en relaxen.
Eten - Egypte heeft niet echt een eigen keuken. Het eten is een mix van verschillende Arabische keukens.
Afdingen - Een aankoop zonder te onderhandelen over de prijs is onmogelijk. Het is gewoon een spelletje. Daarom altijd afdingen (net als de Egyptenaren zelf) en net zolang onderhandelen tot je tevreden bent over de prijs... jouw prijs!

Mooie hotels

Egypte vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners