De Canarische Eilanden: Vakantie op Lanzarote

Een lekkere zon- en strandvakantie op de Canarische eilanden. Ook in de winter!
Een lekkere zon- en strandvakantie op de Canarische eilanden

Bezienswaardigheden Lanzarote

Lanzarote is vooral bekend vanwege de vele vulkanen. Het zijn er bijna 300. Door uitbarstingen is het eiland in zijn geheel bedekt met een zwarte laag lava. De witte muurtjes om de geometrisch aangelegde lavatuintjes steken er schril tegen af. Samen met het naastgelegen Fuerteventura is Lanzarote het het meest woeste en dorre eiland van de Canarische Archipel - maar daardoor zeker niet minder leuk voor een zonvakantie.
Welkom op de maan! EŽn van de vele vulkaankraters van Lanzarote, hier bij Parque Nacional de Timanfaya

Welkom op de maan!

Het bizarre lavalandschap van Lanzarote

De vulkanische oorsprong van de Canarische Eilanden is nergens zo duidelijk te zien als op Lanzarote. Het hele eiland bestaat uit gestolde lava. De hitte zit nog steeds in de grond, soms al vlak onder de oppervlakte. Een handvol droog gras in een kuil gooien is op enkele plaatsen al genoeg voor een klein vuurtje! De jongste vulkaanuitbarsting vond overigens alweer plaats in 1824.

Belangrijkste plaatsen Lanzarote

Playa Blanca

Het plaatsje Playa Blanca ligt aan de zuidpunt van Lanzarote. Vanuit de haven vertrekt de veerboot naar Corralejo op Fuerteventura. Vanuit Playa Blanca brengt de weg naar het oosten je naar Punta de las Coloradas, waar een 17e eeus bastion te zien is. De weg naar het westen leidt naar een vuurtoren bij Punta de Pechiguera. Op verschillende plaatsen aan de zuidkant van LAnzarotezijn rustige stranden te vinden.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen is een van de belangrijkste badplaatsen aan de oostkust. Verwar het strand, Playa Blanca, niet met de gekijknamige badplaats in het zuiden.

Arrecife, hoofdstad van Lanzarote

Arrecife aan de oostkust is de hoofdstad van Lanzarote. Behalve de belangrijkste haven ligt ook het vliegveld Guasimeta bij Arrecife.
El Golfo op het Canarische Eiland Lanzarote
Het extreme zoutgehalte kleur het water groen

El Golfo

Het groene kratermeer

Vroeger stond hier aan zee een vulkaan, maar deze is door de zee deels weggesleten. De andere helft wordt nu door een zwart lavastrand van de zee afgesneden. In de krater is in de loop van de tijd een meertje ontstaan met een extreem hoog zoutgehalte. Door het zout is het water smaragdgroen gekleurd. De groengekleurde stenen noemt met 'olivinas'.
Cactustuin op Lanzarote, Canarische Eilanden

Haría

Het dal van de duizend palmen

In het 'dal van de duizend palmen' doen de witte huizen van het Haría bijna Afrikaans aan. Het dorpje ligt temidden van vruchtbare akkers, die dankzij waterputten bevloeid kunnen worden.
Uitgestrekte lava velden op Lanzarate, Canarische Eilanden

Zoutpannen van Janubio

Tussen Yaiza en Playa Blanca ligt een kaal uitgestrekt met kale heuvels en lavavelden. Bij de kust liggen de grootste zoutpannen (Salinas) van Lanzarote. Door de zon en wind verdampt het water in de zoutpannen in ongeveer een week. In de winter duurt dat ca. 2 weken. Na rafinage wordt het zout gebruikt voor de lokale visindustrie of geëxporteerd naar Europa.
Tuin van Fundaci&oocute;n César Manrique
De tuin van Fundación César Manrique

Fundación Manrique

César Manrique - de bekendste inwoner

Het huis van kunstenaar César Manrique is gebouwd op en in een gestolde lavastroom. Onder de grond zijn verschillende grotten ingericht. Boven de grond zijn vierkante ruimtes met vijvers, bomen en cactussen. Heel apart, vooral ook voor liefhebbers van de seventies.
Dankzij de inzet van Manrique in de jaren '70 van de vorige eeuw is Lanzarote bespaard gebleven van hoogbouw en massatoerisme.
De wijn van Lanzarote heeft een geheel eigen karakter
De wijn van Lanzarote heeft een geheel eigen karakter

Lavawijnbouwgebied La Geria

Typisch voor Lanzarote

De tuinen en akkers op Lanzarote zijn afgedekt met een dun laagje lavazand dat 's nachts het vocht vasthoudt. Zo kunnen toch druiven, tomaten, uien en aardappeltjes worden verbouwd. Ieder plantje in het zwarte landschap wordt gekoesterd. Opvallend is de wijnbouw op Lanzarote. Iedere wijnrank staat in haar eigen 'hoyo', een kuil in de zwarte vulkanische grond met daaromheen een halfrond muurtje van lavastenen die de wijnrank beschermt tegen de noordwestenwind. Het resultaat is een krachtige lavawijn met een geheel eigen smaak!
Een andere specialiteit van Lanzarote zijn de papas arrugadas. Kleine aardappeltjes die met de schil in zeewater woren gekookt.
Overnachten op de Canarische Eilanden in een mooi landhuis met zwembad
Overnachten op de Canarische Eilanden in een mooi landhuis met zwembad

Overnachten op Lanzarote

Hotel of landhuis

Eilandhoppen of je vakantie op de Canarische Eilanden makkelijk verlengen en zo nog wat langer van het mooie weer en het heerlijke klimaat genieten? Kijk dan eens in het aanbiedingen overzicht, het hoteloverzicht voor een mooi hotel, of boek een casita vakantiehuis.


Een demonstratie aardwarmte voor toeristen op het Canarische Eiland Lanzarote

Montanas del Fuego

De vuurbergen

Het vulkaangebied bij de Montanas del Fuego ('vuurbergen') is tegenwoordig een Nationaal Park. Het Parque Nacional de Timanfaya is een belangrijke toeristische attractie van Lanzarote geworden.
Vroeger, voor 1730, was dit een vruchtbaar gebied en stonden er verschillende dorpen. Door zware uitbarstingen van verschillende vulkanen, over een periode van wel 6 jaar, werd het gehele gebied bedekt door een dikke laag lava. In 1824 vond er opnieuw een vernietigende vulkaan­uitbarsting plaats. De gevolgen zijn hier nog steeds in het landschap te zien.
Het ruige vulkaanlandschap van Lanzarote

Lanzarote praktisch

Tijdsverschil - 1 uur vroeger
Voltage - 220 volt
Munt - Euro
Taal - Spaans
Klimaat - Het eiland heeft een woestijn­klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 15°C en 26°C
Hoogste top - De Penas del Chache, in het noorden, is met 671 m de hoogste top van Lanzarote
Oppervlakte - Lanzarote is ongeveer 20 bij 58 km groot
Hoofdstad - Arrecife
Inwoners - ca. 100.00 waarvan de helft in de hoofdstad Arrecife
Vliegveld - Lanzarote Airport is gelegen tussen Arrecife en Puerto del Carmen, de belangrijkste toeristische badplaats.Vakantiehuisjes en appartementen op de Canarische Eilanden