Warning: include_once(../rg/analyticstracking.php): failed to open stream: No such file or directory in /srv/psa04/reisgenieten.nl/httpdocs/canada/canada_wilde_dieren.html on line 16 Warning: include_once(): Failed opening '../rg/analyticstracking.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /srv/psa04/reisgenieten.nl/httpdocs/canada/canada_wilde_dieren.html on line 16
Warning: include(../rg/leftmenu_canada.php): failed to open stream: No such file or directory in /srv/psa04/reisgenieten.nl/httpdocs/canada/canada_wilde_dieren.html on line 25 Warning: include(../rg/leftmenu_canada.php): failed to open stream: No such file or directory in /srv/psa04/reisgenieten.nl/httpdocs/canada/canada_wilde_dieren.html on line 25 Warning: include(): Failed opening '../rg/leftmenu_canada.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /srv/psa04/reisgenieten.nl/httpdocs/canada/canada_wilde_dieren.html on line 25

The Big 5: Dieren spotten in de ongerepte natuur van Canada

Bultrug Walvis (Humpback whale) voor de Canadese kust bij Vancouver Island
Bultrug walvissen (Humpback whales) komen veelvuldig voor in de Canadese wateren. Een walvissafari waarbij je met een snelle boot de oceaan opgaat, om deze prachtige dieren van dichtbij te bekijken, is een onvergetelijke ervaring!

The Big Five - De grootste en gevaarlijkste wilde dieren van Canada

De uitgestrekte en ongerepte wilde natuur is natuurlijk een van dé belangrijkste redenen om naar Canada op vakantie te gaan. Er is een grote kans dat je allerlei grotere en kleinere dieren in het wild tegen zult komen variërend van beren, herten en wolven tot bijzondere vogels zoals arenden en zeedieren als zeehonden, walvissen en orca's. The 'Big Five' en andere dieren van Canada.
Zwarte beer op zoek naar buffaloberries langs de kant van de weg
Een Zwarte beer op zoek naar buffaloberries langs de kant van de weg

1. Beren Canada

Zwarte beren en Grizley beren

De Zwarte beer is de meest voorkomende beer in Canada. Hoe lief ze er ook uit zien, het zijn gevaarlijke roofdieren; vooral met jongen in de buurt. Wees goed voorbereid als je in de natuur in gaat en vraag ter plekke na wat de risico's zijn. Zie onderaan deze pagina voor meer informatie over beren en wat te doen bij een onvoorziene ontmoeting met een wilde beer.
De Grizley beer (grijzende beer) leeft voornamelijk in Canada en Alaska. In de rest van Noord-Amerika is de beer vrijwel uitgeroeid. Een volwassen grizley is wel 2,3 m lang. 's Winters houdt de beer een winterslaap. Vrouwtjes krijgen in het winterhol meestal 2 jongen. Na 2 jaar gaan de jonkies op zichzelf wonen en leven dan alleen. In de dierentuin kunnen de grizzley's tot 40 jaar oud worden. In het wild zo'n 25 jaar. De grizzley beer is een ondersoort van de bruine beer die op het hele noordelijke halfrond voorkomt.
Zwarte beer (Black bear): Ursus americanus. Grizzley beer: Ursus arctos horribilis
Bultrug walvis of Humpback whale
Een Humback walvis voor de westkust van Canada

2. Walvissen

In de wateren rond Canada is de walvis een bekende gast. Sommige walvissen leven in groepen op een vaste plaats, andere, de transients, reizen rond op zoek naar nieuwe voedselgebieden. De bultrug walvis (Humpback whale) kan wel 15 meter groot worden en zijn spectaculair om te zien. Walvissen zijn zowel aan de oost- als westkust van Canada te zien.
Bultrug walvis (Humpback whale): Megaptera Novaeangliae
Orca's voor de kust van Vancouver Island
Een groep Orca's

3. Orca's

De Orca is een snelle en gevaarlijke jager. Zijn voedsel varieerd van vis tot zeehond en zelfs walvissen. Orca's jagen veelal in kleine groepjes en houden van verrasing. Vaak komen ze een zestal keren aan de oppervlakte om adem te halen en verdwijnen vervolgens weer voor een minuut of 20 onder water.
Orca (Killer whale): Orcinus orca
Edelhert in de Canadese bossen

4. Wapiti's

Wapiti's zijn herkenbaar aan hun roodbruine of bruine vacht. (herten of 'elks' hebben een lichtere vacht en zijn wat smaller). De mannetjes hebben 's zomers een groot gewei. het leefgebied van de wapiti zijn de bossen maar ook weiden, bermen en golfterreinen maar in Banff en andere plaatsen kun je tammere exemplaren ook gewoon op straat tegen komen.
Wapiti (Elk): Cervus elaphus
Kariboe aan de kant van de weg

5. Eland (Moose)

De eland is herkenbaar aan zijn grote lijf, enorme gewei en aan zijn karakteristieke bolle neus. Je komt hem tegen in gemengde boossen, natte gebieden, meeroevers en ook bij afgebrande gebieden.
Eland: Alces alces

Walvis Spotten vanaf een Zodiac op de oceaan
Walvissen spotten vanaf een Zodiac op de oceaan

Walvissen en Orca's kijken

Vancouver Island aan de Canadese Westkust ligt aan de trekroute van de walvis en is daarmee de beste uitvalsbasis om walvissen en orca's te zien. Plaatsen waar je een walvistour kunt maken zijn o.a. Tofino (Pacific Rim National Park), Ucluelet (Pacific Rim National Park) en Victoria (alle drie op Vancouver Island). Maar ook aan de Canadese Oostkust zijn verschillende mogelijkheden om walvissen in het echt te zien.

Walvissen van dichtbij zien?

De meeste kans om de dieren van dichtbij te zien, is door een tocht met een kleine snelle boot te maken. Tours met grotere boten zijn welliswaar goedkoper, maar je bent met meer mensen aan boord en tevens zijn de grotere schepen een stuk langzamer waardoor je minder makkelijk bij de walvissen en vooral de snelle orca's in de buurt komt.
Pas op beren
Bear Watching Etiquette - Zelfs op korte wandelingen moet je alert zijn op beren!

Beer alarm!

De kans is altijd aanwezig dat je tijdens het mountainbiken of wandelen in de natuur in het bos een beer tegen komt. Wij kwamen er een tegen na een lange wandeling door het bos op slechts 10 meter van de parkeer plaats. Wat doe je dan?
  • Lawaai maken terwijl je loopt
  • Loop nooit alleen, maar in een groep
  • Hard tegen de beer praten, niet schreeuwen
  • Langzaam achteruit lopen, niet rennen
  • Rugzak achterlaten als afleiding
  • Vluchtroute voor de beer open laten
  • Geen oogcontact maken of foto's maken
Raadpleeg ter plekke naar de nieuwste inzichten wat te doen bij een ontmoeting met een beer

Zeearend in Canada

Andere dieren in de wildernissen van Canada

Amerikaanse Zeearend

De zeearend is eenvoudig te herkenen aan zijn afmetingen en zijn stoere witte kop met gele snavel.
Amerikaanse Zeearend (Bald Eagle): Haliaeetus albicilla

Columbian grond eekhoorn in Canada

Columbian grond eekhoorn

De grond eekhoorn of Ground Squirrel kom je op veel plaatsen tegen. De grappige diertjes zijn zo groot als een vuist en uitermate nieuwsgierig.
Columbian grond eekhoorn (Columbian ground squirrel): Spermophilus columbianus

Grijze wolf

de grijze wolf kan behalve grijs ook zwart of wit zijn. Hij heeft grote poten en komt voor in bossen en op graslanden in laagland of middelgebergte.
Grijze wolf: Canis Lupus

Bergschapen langs de kant van de weg

Bergschaap

Het bergschaap leeft op weiden, steile rots­hellingen, open bossen en bermen van wegen en spoor­lijnen. Ze zijn eenvoudig herkenbaar aan hun gekrulde hoorns.
Bergschaap: Ovis canadensis


Bultrug of Humpback walvis voor de kust van Vancouver Island
Bultrug of Humpback walvis voor de kust van Vancouver Island

The Big Five Canada

De grootste en wildste dieren

De uitgestrekte en ongerepte wilde natuur is natuurlijk een van de belangrijkste redenen om naar Canada op vakantie te gaan. Grote dieren die je hier in het wild tegen kunt komen zijn ondermeer grizzly's en zwarte beren, walvissen en orca's, elanden, wolven, arenden en andere grote roofvogels.
De Big 5 grote dieren Canada »


Canadese Mountie
Canadese Mountie, de typische Canadese politieagent