Lang weekend Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Trinity College in hartje DublinTrinity College in hartje Dublin

Rain or shine, Dublin rocks!

Is je lievelingskleur groen? En houd je van gezelligheid, cultuur, muziek, sport, whiskey of een Guinness? Dan is Dublin de ideale stedenbestemming voor jou! Geniet in de Ierse hoofdstad van een lekker lang weekend weg of begin hier je vakantie in Ierland.
Via de Ha'Penny Bridge loop je zo Temple Bar in
De Ha'Penny Bridge over de Liffey-rivier

Bezienswaardigheden Dublin

Trinity College

De 16e eeuwse universiteit Trinity College ligt midden in het centrum van Dublin. De beroemde universiteit stamt uit 1592. De prachtige Old Library herbergt het beroemde Book of Kells, een fraai gedecoreerd manuscript met de vier Evangeliën. Van origine was Trinity College protestants. Pas in de zeventiger jaren van de vorige eeuw mochten ook katholieken hier gaan studeren.

Andere plaatsen in Dublin die beslist de moeite waard zijn om te bezoeken zijn bijvoorbeeld Dublin Castle, Christ Church Cathedral, Temple Bar, de omgeving van O'Connel Street of een van de vele musea.
Foto: Via de Ha'Penny Bridge loop je zo de wijk Temple Bar in. Een eeuw lang moesten inwoners een halve penny betalen voor iedere oversteek van de Liffey-rivier, vandaar de naam. Nu is de oversteek gratis.

Bezienswaardigheden Dublin +

Shoppen in het autovrije Grafton street in Dublin
Grafton winkelstraat in hartje Dublin

Winkelen in Dublin

Eindeloos shoppen

Winkelen is een populaire tijdsbesteding onder de Dubliners. In het centrum zijn mooie winkelstraten met hippe winkeltjes en verschillende grote overdekte shopping centers, zodat je ook op natte dagen droog kunt winkelen.


De uitgaanswijk Temple Bar in Dublin
Temple Bar in Dublin

Temple Bar Dublin

Pubwijk van de Ierse hoofdstad

Dankzij de enorme dichtheid aan pubs in Dublin is een leuke pub snel gevonden. Populair is uitgaanswijk Temple Bar tussen de Liffey rivier en Dame street. Het buurtje staat boordevol met oergezellige pubs. Hoewel de partybuurt vreselijk toeristisch is, is de buurt wel sfeervol en gezellig en er is altijd wel ergens live muziek. Wil je gaan feesten, boek dan een hotel in de buurt. Dat scheelt 's nachts een hoop geloop.


Statige herenhuizen in zuidoost Dublin
Statige Georgian style herenhuizen in zuidoost Dublin

Georgian style

Typisch Dublin

Kenmerken voor Dublin is de Georgian bouwstijl. In de 18e eeuw was Dublin onder het bewind van koning George II en George III de tweede stad van Engelse koninkrijk. In deze periode lieten rijke protestantse burgers luxe herenhuizen en stadsvilla's bouwen.


Custom House op de oever van de Liffey rivier in Dublin hoofdstad van Ierland
Custom House op de oever van de Liffey rivier

Ten noorden van de Liffey rivier

De brede O'Connel Street is de belangrijkste straat in het noordelijk deel van de stad. In deze omgeving vind je talrijke winkels en warenhuizen afgewisseld met vele historische gebouwen. Ook zijn er in dit stadsdeel enkele musea te vinden zoals het Dublin Writers Museum, het Hugh Lane Gallery of Modern Art (met werken van o.a. Yeats, Monet, Bacon) dat gehuisvest is in een prachtig Georgian huis en voor de liefhebbers het James Joyce Cultural Centre.
Aardig om te bezoeken zijn verder de dagelijkse Moore Street Market, The Spire (een 120 meter hoge zuil) en de Garden of Remembrance; een monument voor de gevallenen van de Ierse vrijheidsstrijd begin vorige eeuw. Foto: Custom House op de oever van de Liffey rivier.


St. James Gate Guinness Brouwerij
Guiness Storehouse in Dublin

Guiness Storehouse

Op naar de skybar!

Van de tap in de pub of als souvenir in de winkel. Guiness is een biericoon. Je komt het merk overal tegen in het straatbeeld van Dublin. Wil je meer weten over het zwarte vocht, dan is een bezoekje aan de Guinness Storehouse een verplichte stop. Het museum heeft maar liefst zeven etages en je bezoek eindigt in de skybar van het Storehouse waar uiteraard geproefd kan worden. Vanuit de Gravity bar heb je een goed uitzicht over Dublin terwijl je lekker van een goede pint geniet.
Guiness Storehouse in Dublin: St. James Gate (Bij Market street), ca. 15 minuten lopen vanaf Trinity College in het centrum


Bank of Ireland

In dit gebouw uit 1729 zetelde ooit het Ierse Parlement. Nadat de regering begin 1800 zichzelf had ontbonden en was opgegaan in de regering in London, kocht de Ierse bank het gebouw. Veel originele details zijn intact gebleven.


Grand Canal

Het in onbruik geraakte Grand Canal is dankzij het vele groen en de Georgina huizen tegenwoordig een aangenaam wandelgebied, vooral het stuk tussen Mount Street en Leeson Street.

comments powered by Disqus