Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Sicilië bezienswaardigheden noordkust

  • Een zijstraatje in Palermo

    Een zijstraatje in Palermo

    Sicilië bezienswaardigheden noordkust

Rondreis door noordwest Sicilië

Gevoelsmatig is het noorden en het uiterste westen van Sicilie het meest afgelegen deel van het eiland. De kusten en eilanden zijn ongerept, het binnenland is droog en bergachtig. Op de hellingen verbouwen boeren de druiven voor mooie Siciliaanse wijnen. Aan de westkust liggen lange zandstranden, in het noordwesten liggen vooral kiezelstranden.

Palermo bezienswaardigheden

Hoofdstad Sicilië

De kathedraal van Palermo op Sicilie was vroeger een moskee
De kathedraal van Palermo was vroeger een moskee
Wat maakt Palermo zo bijzonder? Sicilië is in handen geweest van verschillende mogendheden. Toen de Normandiërs in 1071 Palermo en de rest van Sicilië veroverden, verbouwden ze het Arabisch fort tot Palazzo di Normanni en ook voegden ze andere bouwwerken aan de stad toe, waaronder de kathedraal en de kerk San Giovanni degli Eremiti. In de eeuwen daarna volgden talloze opknapbeurten en werden diverse stijlen toegevoegd. Wat overbleef tot op de dag van vandaag zijn unieke bouwwerken met een bijzondere mix aan stijlen.

Ligging Palermo

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en ligt aan de voet van de Monte Pellegrino aan de Tyrrheense kust. De stad heeft goede verbindingen dankzij de haven, het vliegveld en de trein.

Ontdek Palermo

Sicilië vismarkt
Op de vismarkt is er iedere dag verse vis

Sicilië westkaap en regio Palermo

Monreale, de koninklijke heuvel en de gouden schelp

Uitkijkend op Conca d'Oro en Palermo ligt het oude stadje Monreale. Het plaatsje ontstond in de middeleeuwen rond de kathedraal en het benedictijnenklooster. In tegenstelling tot de buitenkant van de kathedraal, is het interieur rijkelijk versiert met schitterende mozaïeken.

Erice

Het hooggelegen dorpje Erice heeft een middeleeuws centrum dat vrijwel nog geheel in tact is. Op een heldere dag kun je vanaf hier de Etna aan de andere kant van Sicilië zien liggen.

Marsala: bekend van de likeur

Het stadje Marsala aan de westkust van Sicilie is de hoofdstad van de wijnhandel in deze regio. De stad is vooral bekend van de beroemde Marsala likeur.

Museo de sale

Boven Marsala ligt het Museo de sale zoutmuseum. Hier wordt zout uit het zeewater gewonnen. Geniet van het uitzicht terwijl je tussen de zouthopen wandelt. Plaatselijke specialiteit is verse vis met een zoutkorstje.

Riserva Naturale dello Zingaro

Op de Capo an Vito, ten westen van Palermo en op zo'n 20 km van Erice, ligt Riserva Naturale dello Zingaro. In het natuurgebied kun je heerlijk langs de kust wandelen of een frisse duik in zee nemen. Overal zijn hier kleine baaitjes met kristalhelder water.

Cefalù

Badplaats én historische stad aan de noordkust van Sicilië

Badplaats en historische stad Cefalu aan de Siciliaanse noordkust
Cefalù. Badplaats én historische stad aan de Siciliaanse noordkust
Aan de voet van een steile rots ligt het prachtige stadje Cefalù. Het oude stadje bestond al ver voor onze jaartelling. Bij Cefalù zijn enkele heerlijke zandstranden. Wanneer je genoeg hebt van zon en zee kun je in het stadje zelf gaan genieten. Bezoek ondermeer het fraaie stadsplein van Cefalù, het Piazza del Duomo, en de indrukwekkende Normandische kathedraal uit de middeleeuwen. Vanaf de oude citadel heb je een mooi uitzicht.
Vanuit Cefalù kun je ook oversteken naar de Eolische Eilanden waaronder het eiland Lipari.

Caccamo

Het grootste kasteel van Sicilië

Relaxen op een van de stranden aan de noordkust van Sicilie
Met de familie naar het strand
Het plaatsje Caccamo ligt ingeklemd tussen de olijfgaarden van een mooi heuvelachtig gebied. De belangrijkste bezienswaardigheid van het oude stadje is het spectaculaire fort. Dit kasteel is het grootste van Sicilië en één van de grootste van Italië. Van binnen is het bouwwerk overigens wat minder interessant. Er zijn maar liefst 130 kamers, maar de meeste zijn niet ingericht.

Grieks / Romeinse opgravingen

Solunto

Bij Solunto, in de omgeving van Palermo, werden in 1825 oude Romeinse ruïnes ontdekt, zoals een badhuis en enkele woningen. De ruïnes liggen op de hellingen van de Monte Catalfano waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op zee. Solunto was samen met Palermo en Mozia een van de eerste kolonies van de Grieken. Nog steeds vinden er in Solunto opgravingen plaats.

Segesta

Het oude openlucht theater in Segesta ligt op de top van de Monte Barbaro. Het theater stamt uit de 3de eeuw en ligt in een halve cirkel met een diameter van 63 meter. Het theater is zo gebouwd dat je tijdens een voorstelling weids uitzicht over de omgeving hebt.

Behalve het theater zijn er bij Segesta nog enkele ruïnes van de oude stad en een tempel uit de 5de eeuw die nog in een verrassend goede staat verkeerd.

Selinunte

Griekse tempels aan zee

In Selinunte zijn ondermeer enkele indrukwekkende Griekse tempels te zien. Van 2 tempels zijn de zuilen weer opgericht. Ondanks het feit dat grootste deel van Selinunte nog onder de grond verborgen ligt, krijg je een goede indruk van de indrukwekkende omvang van de vroegere stad.


Sicilië bezienswaardigheden noordkust op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Sicilie vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!