Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

St. Petersburg stedenreis

Sint Petersburg
Sint Petersburg

Russische trots met een Nederlands tintje

St. Petersburg is na Moskou de tweede stad van Rusland. Het was zelfs lange tijd de hoofdstad van het Russische rijk. In 1703 werd Petersburg door tsaar Peter de Grote gesticht als 'venster op Europa'. Hij vernoemde zijn stad naar apostel Petrus (en niet zichzelf). St. Petersburg is gebouwd in de Neva rivierdelta aan de Oostzee; de stad telt dan ook maar liefst 342 bruggen en kreeg daardoor de bijnaam 'Het Venetië van het noorden'. Interessanter is dat de talrijke historische gebouwen in het centrum prachtig bewaard zijn gebleven. Samen met de Russische cultuur is een stedenreis naar deze ongeëvenaarde stad een geweldige belevenis.

Bezienswaardigheden rond het Paleisplein

De Hermitage in St. Petersburg aan de Neva rivier
Een van de vele werken van Matisse in de Hermitage

Het Winterpaleis / Hermitage

Het Paleisplein is het grootste omsloten plein van Rusland. Op het plein staat de grote Alexanderzuil. Het grote gele gebouw, de Generale Staf met de triomfwagen, is niet toegankelijk. Het lichtgroene en met beelden gedecoreerde gebouw aan de andere kant is het Winterpaleis dat het wereldberoemde Hermitage museum herbergt (zie kader). Tegenwoordig is een (klein) deel van de kunstschatten ook in de Amsterdamse dependance van het museum te zien, in de Hermitage aan de Amstel.
De Admiralteit in St. Petersburg bij de Neva rivier
De Admiraliteit

De Admiraliteit

De Admiraliteit was vroeger een scheepswerf en is in 1704 gesticht door Peter de Grote. Rond de werf werd een vesting gebouwd om het te beschermen tegen de Zweden met wie Rusland in oorlog was. In de loop van de tijd is er steeds meer bijgebouwd totdat het in de eerste helft van 1800 haar huidige vorm en de de toren met vergulde spits kreeg. In het gebouw is de Hogeschool voor de zeevaart gevestigd. Het imposante gebouw is daarom alleen van de buitenkant te bezichtigen.

St. Isaäcs kathedraal

De Nicolaaskathedraal in St. Petersburg
De St. Isaäcs kathedraal
De imposante Isaäckathedraal is eenvoudig te herkennen aan haar grote gouden koepel. De Russisch Orthodoxe kerk aan het Isaakievskaya plein is van binnen fraai ingericht en heeft een mooie mozaieken vloer en een fraaie Iconostase, een systematisch opgezette wand met daarop panelen met afbeeldingen van heiligen. Zo'n wand vind je in iedere Russische kerk, anders mag er geen dienst gehouden worden. Overigens is de kerk vooral als museum in gebruikt. Er wordt slechts een enkele keer een kerkdienst gehouden. Vanaf de ronde koepel heb je het mooiste uitzicht van de stad.
De 4 verdiepingen hoge klokkentoren van de kerk, staat even verderop aan het Krjoekovkanaal.

Nicolaaskathedraal

De Nicolaaskathedraal in St. Petersburg
De onderkerk in de Nicolaaskathedraal
De Nikolski Sobor oftewel de Kathedraal van Sint-Nikolaj van de Zeelieden werd rond 1760 gebouwd.
Nikolski Sobor is een opmerkelijk kerkgebouw omdat de kathedraal uit twee verdiepingen bestaat. Op de begane grond is de winterkerk gevestigd terwijl de bovenste verdieping plaats biedt aan de zomerkerk.

Bronzen ruiter

De bronzen Ruiter is het enorme standbeeld van Peter De Grote in St. Petersburg bij de Neva rivier
De bronzen Ruiter: het enorme standbeeld van Peter De Grote bij de Admiraliteit
Waneer je van de Admiraliteit naar de rivier de Neva loopt, zie je op het Senatskaya plein het standbeeld 'De bronzen ruiter'. Het grootste standbeeld is Peter de Grote op zijn paard.
Peter & Paul Vesting

Waar het allemaal begon

De Peter en Paul vesting in St. Petersburg aan de Neva rivier
De Peter en Paul vesting aan de Neva rivier
16 mei 1703 - Tegenover de Hermitage, op een eiland aan de overzijde van de rivier de Neva, ligt de Peter & Paul vesting. Het is het historische hart van de stad, want op 16 mei 1703 legde tsaar Peter I hier de eerste steen voor de bouw van zijn nieuwe hoofdstad. De vesting is vernoemd naar beide appostelen aan wie ook de vestingskerk is gewijd.

Peter en Paul Kathedraal

De Peter en Paul vesting in St. Petersburg aan de Neva rivier
Het graf van Peter de Grote in de Peter en Paul vesting in St. Petersburg
In de kathedraal in de vesting liggen bijna alle Russische tsaren begraven. In 1998 nog werd de laatste Russische tsaar, die in 1918 in Jekaterinenburg door de bolsjewieken werd vermoord, bijgezet.
De klokkentoren met de typische hoge spits is een van de vele symbolen van de stad.

Zwemmen in de Neva?

Voor de stadsmuren, aan de rand van de rivier de Neva liggen de onder de plaatselijke bevolking populaire stads 'stranden', zelfs al in het vroege voorjaar zijn er mensen te vinden. Sommigen zwemmen zelfs in de rvier, maar dat is zeer af te raden.

Nevski Prospekt

Hoofd-as van St. Petersburg

Een van de vele fraaie kerken in St. Petersburg
De Armeense kerk aan de Nevski Prospekt, de belangrijkste straat van Sint Petersburg
De Nevski Prospekt is de belangrijkste straat van St. Petersburg. De brede boulevard is zo'n 4,5 km lang. Aan de Nevski Prospekt en haar zijstraten zijn veel interessante bezienswaardigheden zoals paleizen en kerken te vinden. Ook vind er winkels, restaurants en hotels. Zeker het eerste deel van de Admiraliteit tot aan het Plotsjitsjad Vosstanija, het Plein van de Opstand, is de moeite waard.

Omgeving Nevski Prospekt

Bezienswaardigheden aan de Nevski Prospekt zijn ondermeer de Nardni Vost, de volksbrug over de Mojka gracht, het Stroganov paleis dat tegenwoordig deel uit maakt van het Russisch museum, de Hollandse kerk op nummer 20, de Kazankathedraal gebasseerd op de Sint Pieter in Rome, het 'grote warenhuis' Gostony dvor en het gedeelte rond het Fontanka kanaal.

Novaja Gollandija: Nieuw-Holland

Novaja Gollandija of Nieuw Holland in St. PetersburgIn de omgeving van de Admiraliteit aan het Admiralitejskikanaal ligt een eilandje met de opvallende naam Nieuw-Holland (Novaja Gollandija). Hier werd het al het hout voor de Admiraliteits werf opgeslagen. De techniek voor houtopslag kwam uit Nederland en werd Gollandija genoemd. Lange tijd was het eiland een 'no go area', omdat het een legeropslag was. Nu zijn er plannen om het eilandje op te knappen.

Ben je voor een romantisch weekend in Sint Petersburg? Vergeet dan niet een kleine wandeling over de Potseloejov most, de Kusbrug.

Andere naam/zelfde stad

St. Petersburg, Petrograd & Leningrad

De karkateristieke Opstandingskerk in het centrum van Sint PetersburgSt. Petersburg was, met een korte onderbeking, van 1712 tot en met 1917 de hoofdstad van Rusland. Tussen 1914 en 1927 werd de stad omgedoopt tot Petrograd. Na 1927 kreeg de stad wederom een nieuwe naam: Leningrad. Tegenwoordig heeft de stad haar oorspronkelijke naam weer terug en heet nu weer St. Petersburg.

De laatste tsaar

Ruim een eeuw geleden werden tsaar Nicolaas II en zijn gezin vermoord. Het was het revolutiejaar 1917. St-Petersburg is in die tijd een mondaine stad. Maar er vinden ook opstanden plaats. De tsaar en tsarina laten zich aan de buitenwereld amper zien en bemoeien zich zo weinig mogelijk met staatszaken. Ze leiden met hun kinderen een teruggetrokken bestaan, ver weg van de alledaagse werkelijkheid. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de revolutie van februari 2017, moet de tsaar aftreden. Een jaar later worden hij en zijn gezin vermoord.


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Rusland vakantie
St. Petersburg stedenreis
St. Petersburg bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden omgeving St Petersburg
Novgorod- aan de route Moskou - St. Peterburg
St. Petersburg stedenreis: pracht en praal aan de Neva
Reisliteratuur Rusland
Hotels Rusland. Van Moskou en St. Petersburg tot Vladivostok
Reizen in Rusland

St. Petersburg Museumgids

De mooiste en meest bijzondere musea

De Hermitage

De Hermitage in St PetersburgDe Hermitage in Sint Petersburg is niet alleen een van de beroemdste musea ter wereld, het is ook een van de grootste. Het museum in het Winterpaleis herbergt een schitterende kunstverzameling die in de loop der tijd door de verschillende tsaren is aangekocht. Neem voor een bezoek ruim de tijd.

Russisch Museum

Het Russisch Museum bestaat sind 1898 en herbergt een fraaie collectie Russische kunst. De collectie bestaat uit meer dan 360.000 kunstwerken zoals iconen, houtsnijwerken en schilderijen. De verzameling schilderijen in het museum bestaat niet alleen uit oude Russiche meesters, maar ook uit Avantgarde werken van Malevitsj en Kandinsky.

Arctis- en Antarctismuseum

Over wetenschaps expedities naar de noord- en zuidpool.

Dostojevski-museum

Het huis waar schrijver Dostojevski zijn laatste levensjaren doorbracht en in januari 1881 stierf is nu een museum.

Poesjkinmuseum

In het appartement van Poesjkin heeft de tijd stil gestaan sinds de schrijver tijdens een pistoolduel het loodje legde. Zo zie je ondermeer zijn jas die hij aanhad tijdens het duel, een lok van zijn haar en zijn doodsmasker. Bizar, maar vooral ook een tragische plaats.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!